Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Csurka István lelke visszatér Istenhez?

2012.02.17. 12:15 Herkules Irma

A Gödörben néhány éve Ruta Tannenbaum című regénye magyar megjelenése kapcsán volt egy beszélgetés Miljenko Jergović horvát íróval, ahol a szerb Emir Kusturica is szóba került a jugoszláv háború, a nacionalizmus és a művészeti értékteremtés kapcsán. Az író azt mondta, ha Kusturica alkotásaira gondol, akkor kétségtelen, hogy nagyszerű, kimagasló alkotóról van szó, ha arra, amit ultranacionalista aktivistaként mond, akkor meg azt, hogy félelmetes és vállalhatatlan, azonban egyik sem képes semlegesíteni a másikat. Ez szerintem Csurka esetében is hasonlóan kellene, hogy működjön. Halála, irodalmi munkássága nem ok arra, hogy elfogadhatóvá tegye destruktív tevékenységét, ahogy mindezek ellenére sem tagadható, hogy tehetséges drámaíró volt. H.I.

Saját, a témával kapcsolatos véleményem után, az alábbiakban egy hozzánk beérkezett szöveget olvashattok. Nem mi, hanem Ti írtátok.

Van egy mondásunk, miszerint Halottról jót vagy semmit. Én úgy gondolom, hogy helyesebb lenne, ha azt mondanánk: halála után indulattal, gyűlölettel, megalázóan beszélni valakiről meglehetősen bunkó dolog, azonban objektívan beszélni mindenképp szükséges és érdemes.  A köztudatban erősen összekeveredett Csurka irodalmi és politikai munkássága, a kettőt szétválasztása fontos, azonban kétségtelen, hogy ez nagyon nehezen megy. A tehetséges drámaíró munkásságát sajnos beárnyékolja a kirekesztés, az uszítás, a gyűlölet. Vagy mindez hazugság? Csurka igazi hazafi és "jó" (hiteles) keresztény volt? Gyakorló, de rengeteg hibával rendelkező keresztényként nagyon felment a vérnyomásom, amikor megláttam a Csurka István halálával kapcsolatos és temetéséről szóló gyászközleményt, amin az alábbi idézet szerepelt:

"Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam: Végezetre eltétetett nékem az igazság koronája, melyet megád (nem megáld, ahogy a közleményben szerepel!) nékem az Úr ama napon, az igaz bíró, nemcsak nékem pedig, hanem mindazoknak is, akik várják az ő megjelenését." (Pál Timótheushoz írt II. levele 4:7-8.)

Persze tudom, hogy gyászközleményekre gyakran szokás még akkor is bibliai idézeteket vagy szimbólumokat elhelyezni, ha az illető nem volt vallásos, azonban a Csurka István halálához kapcsolódó közlemény nagyon mélyen érintett, felháborított. Magyarországon komoly kulturális hagyománya van a kereszténységnek, azonban a formális, a bibliai értékektől mentes, hideg, kirekesztő kereszténykedés, Istenre történő hivatkozás, a legdurvább megcsúfolása mindannak, amit a Biblia tanít, persze csak akkor, ha komolyan vesszük azokat a dolgokat, amikről Krisztus és követői a Szentírás szerint beszéltek (például a szeretet), ha a kereszténységet többnek tartjuk kulturális kelléknél. Ha mindezek nem foglalkoztatják a magukat kereszténynek nevező, időnként Istenre hivatkozó politikusokat, közszereplőket és közembereket, akkor persze nincs miről beszélni. De egy dolog biztos, a formális, hiteltelen, szeretet nélküli kamu kereszténység az, ami a legtöbbet árthat mindannak amit Jézus tett, mondott és elszenvedett.

A mellüket döngető magukat kereszténynek nevező gyűlölködőket csak szánni lehet. De ha már Pált citálják: tényleg mi is volt az a nemes harc, ami alapján Isten kegyelmét, az élet koronáját remélheti az ember? Félek, pontosabban nagyon remélem, hogy nem az, amit Csurka tett. Ha igen, akkor komoly gondok vannak Istennel.

Adjátok meg azért mindenkinek, a mivel tartoztok: a kinek az adóval, az adót; a kinek a vámmal, a vámot; a kinek a félelemmel, a félelmet; a kinek a tisztességgel, a tisztességet. Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert a ki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte. Mert ez: Ne paráználkodjál, ne ölj, ne orozz, hamis tanúbizonyságot ne szólj, ne kívánj, és ha valamely más parancsolat van, ebben az igében foglaltatik egybe: Szeressed felebarátodat mint tenmagadat. A szeretet nem illeti gonoszszal a felebarátot. Annakokáért a törvénynek betöltése a szeretet. Pál Rómabeliekhez írt levele 13:7-10.

Amit Csurka István életében képviselt, nyugodjon békében, sajnos biztosan nem egyeztethető össze mindazzal, amit a Biblia képvisel. A gyűlölködés és Krisztus hiteles követése egyszerre nem megy.

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz hozzánk a fészbukon! Klikk: Az amerikai fiú a fészbukon és/vagy Ajánld ismerőseidnek! 


FONTOS: Ha esetleg van valami, amit szívesen megosztanátok velünk, akkor azt elküldhetitek erre a címre: azamerikaifiu@gmail.com


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp (klikk)... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.

Mostantól Politikai Ateista is Az amerikai fiú csapatában! Írásait keressétek a Sorok között c. rovatban!

Szólj hozzá!

Címkék: temetés csurka istván kereszténység

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása