Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Ki kíváncsi a fogyatékosokra?

2012.10.09. 07:56 Herkules Irma

Elnézem neked, ha közéleti személyiség vagy, hogy mellém állsz, amikor az ügyünkről van szó, mert mi ugye csak egy ügy vagyunk. A vakuk tüzében együtt mosolyogsz velem, talán pénzt is adsz, amiből telik majd gyógyszerre, tolószékre, kórházakra, amire a "magunkfajtáknak" szüksége lehet. Elnézem, ha amikor a fotó elkészül, már nem lesz türelmed végighallgatni, ahogy hálálkodom, mert lehetséges, hogy nehezebben beszélek az átlagosnál, te pedig sietsz, ilyesmire igazán nincs időd. VÉLEMÉNY

Néhány gondolat a Down-szindrómás Polgár Krisztina videóinterjúja mellé (Index, 2012. október 4.)

Szervusz, ne haragudj, hogy megszólítalak. Down-szindrómám van, talán kicsit nehezen fogod érteni, amit mondok, bocsánat.

Csak szeretném, ha tudnád, hogy elnézem neked. Elnézem, hogy félsz tőlem. Hogy ha meglátod, hogy a buszon utazom, inkább nem szállsz fel, de legalábbis átmész egy másik ajtóhoz, minél messzebbre. Elnézem neked, hogy nem nézel a szemembe, mert zavar, hogy te nem látod meg benne az értelmet, zavar a számodra talán üres vigyorom, amit te talán butának nevezel. Zavarnak a tétova mozdulataim, hogy nincs uralmam a testem fölött, zavar a szagom, ha esetleg aznap reggel nem volt, aki megmosdasson, mert nem mindegyikünk képes ellátni magát úgy, ahogy te. Ha volt, akkor zavar, hogy nem összeillő ruhák vannak rajtam, esetleg a cipőm nem megy a nadrághoz vagy a pulóveremhez.

Téged zavar, ha azt érzed, segítened kellene, átadnod a helyedet vagy megfognod a kezem, amikor leszállok, de nem teszed, mert nem akarsz hozzám érni, és zavar, hogy nem akarsz. Elnézem neked, mert nem tehetsz róla, téged így neveltek. Senki nem tanított meg arra, hogy kell bánnod velünk. Mikor kiskorodban megláttál egy hozzám hasonlót, aki azonnal rád mosolygott, amikor odapillantottál, megijedtél. Megkérdezted anyukádat, hogy mi baja a néninek, mire ő szánakozóan mérte végig a dülledt szemű alak-ot (talán épp engem), és szorosabbra fűzte az ujjait a kezeden: „ne bántsd, beteg szegény”.

Elnézem neked, hogy mióta felnőttél, nem változott benned semmi. Amikor a tévében látsz bennünket (tudod, azokban a riportokban, ahol mindig nagyon közelről veszik az arcunkat, azokban, amik a bezzeg-tetteinkkel vannak tele: bezzeg iskolába járunk, bezzeg boltba, bezzeg dolgozunk és barátságokat, szerelmeket élünk át), elszorul a torkod, hiszen te jó ember vagy. Akkor megmelegszik a szíved a bamba mosolyunk láttán, ami elől a buszon méterekre menekültél, és a tévén át a szagunkat se érzed, nem érinthetünk meg, nem szólhatunk hozzád.

Lehetséges, hogy ugyanolyan jó ember vagy, mint azok, akik rendszeresen almát dobálnak be az intézetünk kertjébe, mi pedig utánaszaladunk, mert gurul, és mert szeretjük az almát? A zsilettpengét vagy az üvegszilánkot, amit néha belerejtenek, már kevésbé, de akkor sem téged hibáztatunk, te nem tehetsz semmiről. Nem látnád, ahogy ők sem látnák, ha egy penge vagy az üveg szétszabdalná a beleinket. Hiszen bedobni nem más, mint jó tréfa. Egy tréfa, ami nem a te hibád és nem is az övék, mert ti nem láttok minket ott, az intézet kertjében, amikor felvesszük a földről az almát. Ki venné fel? Egy olyat, amibe penge vagy szilánk van?

Falak mögött, kerítések mögött vagyunk, nem ismertek bennünket. És falak mögött, kerítések mögött élsz te is. Ezért elnézem neked azt is, amikor harsány módon próbálsz segíteni, mert ezzel bebizonyítod - magadnak is -, hogy valóban az a jó ember vagy, akinek tartalak. Amikor ráförmedsz egy társadra a villamoson, hogy adja át nekem a helyet, mert „beteg, hát nem látják maguk, hogy beteg szegény?”, akkor tudom, hogy te igazán segíteni akarsz nekem. És villogó szemmel, harciasan szállsz szembe bárkivel, aki az ellenkezőjét állítaná. Mégsem érzem tőle jól magam, nem esik jól, ha betegnek neveznek.

EZT a posztot VACSKA írta blogunknak. Köszönjük!

Elnézem neked, ha közéleti személyiség vagy, hogy mellém állsz, amikor az ügyünkről van szó, mert mi ugye csak egy ügy vagyunk. A vakuk tüzében együtt mosolyogsz velem, talán pénzt is adsz, amiből telik majd gyógyszerre, tolószékre, kórházakra, amire a "magunkfajtáknak" szüksége lehet. Elnézem, ha amikor a fotó elkészül, már nem lesz türelmed végighallgatni, ahogy hálálkodom, mert lehetséges, hogy nehezebben beszélek az átlagosnál, te pedig sietsz, ilyesmire igazán nincs időd.

Én mindezt elnézem neked, az egészségesnek. Ha megígéred, hogy te is elnézed nekem, hogy itt élek, veled. Ha elhiszed, hogy én is érző lény vagyok, nem csak egy ügy, nem csak "az", akitől félni vagy akivel ijesztgetni lehet, esetleg szánni, sajnálni, mert nem olyan, amilyennek szerinted lenni-e kell annak, aki normális. Ha elfogadod, hogy nem szánalomra, hanem elfogadásra van a legnagyobb szükség, hogy az ember azt érezhesse, hogy ő is értékes, akkor se te, sem én nem fogunk többet falak mögött élni. 

Ha hozzánk és Yoda mesterhez hasonlóan te is úgy érzed, hogy komoly zavar van itthon az Erőben, hogy ideje lenne, ha végre rólunk, egyszerű polgárokról is szólna ez az ország, ha bontás helyett építkezés kezdődne, akkor csatlakozz hozzánk a fészbukon! Klikk: az amerikai fiú a fészbukon

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönjük, ha ajánlod ismerőseidnek!

Fontos: Ha van valami, amit szívesen megosztanátok velünk, akkor azt elküldhetitek erre a címre: azamerikaifiu@gmail.com


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp (klikk)... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.

16 komment

Címkék: down nem adom fel

A bejegyzés trackback címe:

https://azamerikaifiu.blog.hu/api/trackback/id/tr974827840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mmonyi 2012.10.09. 15:31:14

Köszönöm a cikket és a videót. Vajon most miért nincsenek hozzászólások?

punciuspilatus 2012.10.09. 16:44:59

mai példa, tessék:
sportgeza.hu/sport/hirek/2012/10/09/a_fopolgarmesteri_hivatalban_koszontottek_a_paralimpia_ermeseit/

"Szentes Tamás főpolgármester-helyettes reményét fejezte ki, hogy a londoni paralimpiai sikerek felgyorsítanak bizonyos változásokat. Példaként említette az akadálymentesítést."

mi köze van a paralimpiai eredményességnek az akadálymentesítéshez? nincs arany, nincs rámpa? dolgozz meg azért, aminek alapvetőnek kellene lennie?

balfaszcsaszar 2012.10.09. 16:47:01

@mmonyi: Egyáltalán nem véletlen. Egy ilyen témában nem lehet "okoskodni" illetve megmondani a "frankót".

Medallon 2012.10.09. 16:51:17

Talán mert még a magamfajta emberben is van jóérzés...
Viszont érett fejjel max. csak szánni tudom őket. Élet az ilyen, ez a vegetálás?
Sajnos a természetes szelekció régóta nem működik.
Egészséges társaimnak pedig üzenem, hogy pozitívan nézzenek előre.
Ugye, hogy eltörpül a gondunk, bajunk, ha ilyet látunk?

lg-m 2012.10.09. 16:53:38

@Medallon: Csak szánni tudlak. Élet az ilyen, ez a szellemi vegetálás?

Egészséges elméjű társaimnak pedig üzenem...

gnme 2012.10.09. 17:13:39

-fogyatékos
-fogyatékkal élő

mindkettőnek az életét megkeseríti a zállam

freesleep 2012.10.09. 17:15:33

ez a poszt olyan, mintha a down-kórosok néznék le a társadalom többi részét. nyilván kölcsönösen ellentmondásosak az érzelmek, minimum ez egyértelmű

mens sana 2012.10.09. 17:52:38

@Medallon: mondjuk ennyi erővel eltörölhetnénk az egész demokráciát meg közteherviselést, és akkor annak jut rizs meg mammuthús, aki jobban forgatja a kőbunkót, erősebb, meg nagyobb... csak éppen óvatos lennék ezzel, mert az ember könnyen abban a 80%-ban találja magát, aki a sárból tapasztott viskóban fetreng, míg az urak mulatoznak és éppen a cselédlány hugit erőszakolják meg. te sem biztos, hogy egy ilyen szisztemben az a a bizonyos erősebb kutya lennél. just a thought.

papaci 2012.10.09. 18:01:09

Ez mind nagyon igaz, tapasztaltuk autista kislányommal. Ezért hagytuk el Mo-t másfél éve, ott a gyereket leírták: integrálni kéne, mert ép intellektusa van, tanulna az egészségesektől. Kérdeztük, van ilyen iskola? (11 volt akkor). Hát, nincs. Talán ott, vagy amott, esetleg alapítványiba, ettől még a buszon leprásnak néznék továbbra is, és mi lesz utána? Most Londonban élünk, normál suliba jár, a gyerek nyílt, kiegyensúlyozott, határozott, vidám. És pontosan ugyanannyit ér itt, mint az összes többi fehér, sárga vagy fekete sulitársa. íjász klubba jár, van tolószékes sporttársa is, ugyanannyira segítik őket, mint mást. Azaz, nem sajnálkozva, "beteg szegény...", hanem ahogyan vannak alacsonyak, magasak, úgy ők is a különbözőségük szerint kapnak más-más segítséget: lányomnak többet mutogatnak, mint beszélnek, és/vagy tolmácsolunk/magyarázunk mi szülők is.

Kimentünk a fáklya menetre, ezen a 200 méteren egy gyengén látó, értelmi sérült fiú vitte. Senki nem pironkodott, nézett félre, súgott össze, mutogatott rá, kapott hatalmas tapsot és biztatást.

kvadrillio 2012.10.09. 18:03:10

21. SZÁZAD: ÚJGAZDAG GENETIKAI TORZÓK SZELEKTÁLJÁK AZ EMBERISÉGET...

TÉLLEG: MEDDIG VAN EZEKRE SZÜKSÉGE MÉG AZ EMBERISÉGNEK ???!

KopaszMercis 2012.10.09. 18:04:14

Amugy barmilyen szomoru, de a videoban szereplo no ertelmesebb, mint azok a magyarok akik szavazni jarnak... De mondjuk ez egyertelmu, viszont az a durva, hogy TENYLEG ertelmesebb, mint a politikusok, akikre szavazni lehet. Felmtud epiteni egy gondolatmenetet, vegig tudja kovetni, fel tudja fogni, hogy dolgozni kell stb... Nagyon durva.. Pedig o szellemi fogyatekos, es igy is tobb esze van mint a Matolcsynak vagy az Orbannak... Eszmeletlen...

nemini teneri 2012.10.09. 18:04:42

Elég hatásvadász a poszt... a címe, meg a tartalma is. Igenis (szerencsére) elég sokan kíváncsiak a "fogyatékosokra": www.talalkozopont.hu

És azért egy megjegyzés: ők először is emberek, személyiségek:

www.talalkozopont.hu/bemutatkozas/tapasztalati-szakertok/10-salva-vita/82-orsos-zsolt.html

www.talalkozopont.hu/bemutatkozas/tapasztalati-szakertok/10-salva-vita/81-fundak-eszter.html

vagy

www.talalkozopont.hu/bemutatkozas/tapasztalati-szakertok/10-salva-vita/50-krizbai-teca.html

és csak mellesleg fogyatékkal élők...

hörgőszelep (törölt) 2012.10.09. 18:14:51

A társadalom egy bizonyos százalékát ( megsaccolni sem tudom, de nem sok ) biztosan érdeklik a fogyatékosok, de az államot nem nagyon. Csak egy példa: már évekkel ezelőtt be kellett volna fejezni a közlépületek akadálymentesítését, de nem akar rá futni a suskából. Bezzeg Grippenekre, -persze ott volt csúszópénz az elvtársaknak és az uraknak - futotta, meg szolgálati akármikre is.

NIPREDIL 2012.10.09. 20:41:37

@Medallon: Vegetálás?? A munkám révén sokféle "sérült" emberrel találkozom, pl. autisták, értelmi sérültek, Down-szindrómával élők, pszichiátriai betegek. Ha "vegetálnak", azért döntő részben a környezetük felel.

Bertra 2012.10.10. 09:00:45

Nekem Down szindrómás gyermekem van. Amikor megszületett, nagyon megijedtünk, mert csak elutasító magatartással találkoztunk ezzel e problémával kapcsolatban.

Saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy milyen csodálatos világgal találkoztunk kisfiunk révén, mennyire sokszínű, klassz személyiség, akit nagyon nem lett volna érdemes kihagyni az életünkből.

Sokszor elcsodálkozom, hogy egy kutyáért sokszor rajongani tudnak azok, akik az én sokkal értékesebb, "ember" gyermekemre csak szánakozva néznek. Fordított világ ez.

1third 2012.10.16. 18:13:08

Hamarosan lesz valtozás, legkésőbb akkor, amikor Szeretett Vezérünk jut hasonló sorsra:
nepszava.com/2012/09/uncategorized/orbant-alkalmatlanna-teszi-a-betegsege.html
süti beállítások módosítása