Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Magyar Családtudományi Társaság elnöksége: Beismerő nyilatkozat és elnézéskérés

2012.03.06. 06:29 Herkules Irma

Az ember alapból azt remélné, hogy amikor valaki valamit elcsesz, akkor 1. azt elismeri, 2. vállalja a felelősséget. Az ember ismerve a magyar valóságot, amikor azt látja, hallja, hogy valaki valamit elcsesz "feljebb", akkor rögtön tudja, hogy 1. nagy valószínűséggel semmi következménye nem lesz a dolognak, 2. jót röhögnek, letagadnak mindent, majd minden megy tovább az összekacsintások jól bejáratott mechanizmusának megfelelően.

VÉLEMÉNY

Ezzel szemben, főként azok után, hogy milyen éles vita, botrány bontakozott ki a Magyar Családtudományi Társaság megalakulása, illetve a kapcsolódó egyesület honlapján akkor még megtalálható (először letagadott, majd elismert) dokumentáció tartalma körül, megdöbbentő volt számomra, amikor az alábbi, az egyesület vezetői által aláírt bocsánatkérő levelet olvastam, amit tegnap délelőtt emailben juttatott el hozzánk az egyik címzett.

Egy hiba elismerése? Majd azt követően lemondás? Úgy látszik, bármilyen meglepő, van ilyen is. Egyedül azt sajnálom, hogy eddig még nem küldték ki sajtóközleménybe (én legalábbis nem láttam sehol), mert azért úgy lett volna az igazi, ha már azoktól kérnek elnézést, akik (ezek szerint meggondolatlanul) a nevüket adták az MCST-hez, miközben nem tudták, hogy milyen vázlatokkal dolgoznak, dolgoztak az ötletgazdák, hogy hamarosan egy országos nyilvánosságot kapó diszkriminációs ügybe fognak belekeveredni.

Néhány link az előzményekhez, ha valaki nem ismerné azokat:

INDEX: Káros a házasság előtti szex Pénteken megalakult Magyar Családtudományi Társaság egy fideszes képviselővel és a NEFMI támogatásával. A társaság küldetésnyilatkozatában káros jelenségnek tartja a házasság előtti szexuális kapcsolatokat, az élettársi kapcsolatokat és a nem heteroszexuális viszonyokat.

Interjú szintén az INDEXről Rónaszékiné Keresztes Mónika fideszes országgyűlési képviselővel: Senki nem fog senki hálószobájába bemenni A házasság előtti szex ellenzéséről elhíresült új szervezet, a Magyar Családtudományi Társaság pénteki alakuló ülésén vendég volt Rónaszékiné Keresztes Mónika fideszes országgyűlési képviselő, a népesedéspolitikai albizottság és a családügyi bizottság tagja. A képviselő szerint nem kell törvényi szigortól tartani, a társaság senkit nem próbál kirekeszteni, csak az aggasztó demográfiai helyzeten szeretnének javítani a családpolitika segítésével. A társaság elfogadott alapszabályában nem is szerepelnek már azok a vitatható mondatok, amelyek bejárták a sajtót.

HVG: Nem érti a melegek kritikáját a Magyar Családtudományi Társaság A kirekesztés minden formáját visszautasítja, és tevékenységét tudományos kritériumokra alapozva kívánja végezni a Magyar Családtudományi Társaság – egyebek mellett ezt írják a szervezet hétfő esti közleményében, amelyben a Népszabadság hétvégi cikkére reagáltak. A lap a társaság alapszabályából idézett, de állítólag olyan mondatokat, amelyek nem szerepeltek a dokumentumban. Pénteken a Magyar LMBT Szövetség tiltakozott a társaság létrehozása ellen, amelynek a melegszervezet szerint homofób és kirekesztő nézetei vannak.


Beismerő nyilatkozat és elnézést kérés

A Tudomány a Családért Egyesület két vezetője, Balásházy Imre és Czettele Győző nyilatkoznak, hogy a Magyar Családtudományi Társaság 2011. február 24-ei alakuló ülése után a sajtóban és az interneten megjelent, a Tudomány a Családért Egyesület honlapján megtalált két dokumentumhoz, melyeknek címe: „Magyar Családtudományi Társaság Alapszabálya (tervezet)” és a „A Magyar Családtudományi Társaság Küldetésnyilatkozata (tervezet)”, a megalakult Magyar Családtudományi Társaság (MCST) tagjainak, az itt említett két embert kivéve, semmi közük. E két írásról az MCST tagjainak legtöbbje még csak nem is tudott. Ezen két dokumentumot kizárólag mi, a Tudomány a Családért Egyesület vezetői, vágtuk és szerkesztettük sebtében össze belső használatra, egy összejövetelre. A két file-ban a szövegek egy része ki lett sárgítva, hogy azokon feltétlenül dolgozni kell még. E nyers anyagokat sajnos felraktuk a honlapunkra, hogy az összejövetel tagjai rá tudjanak nézni. A két írást azután nem használta senki semmire és mi megfeledkeztünk róla. A Magyar családtudományi Társaság megalakulása után valaki az anyagokat megtalálta a honlapunkon és nyilvánosságra hozta azokat.
Megismételve, a médiában megjelent és sajtóbotrányt okozó anyagokhoz a megalakult Magyar Családtudományi Társaság tagjainak, kettőnket kivéve, semmi közük sincs. A sajtóbotrány egyedül a mi kettőnk hibájának oka, ezért egyedül mi ketten lehetünk felelősek.
Az okozott károk miatt természetesen lemondunk a Magyar Családtudományi Társaságban betöltött tisztségünkről és kilépünk a tagságból.
Valamennyi tagtól és mindenkitől, akinek bármiféle kárt vagy kellemetlenséget okoztunk a fenti hibánkkal, mélységes elnézést kérünk. Tudjuk, hogy az okozott kárt jóvátenni nem tudjuk, de talán e levéllel egy kicsit csökkenthetjük számos ember vállát nyomó, őket teljesen ártatlanul ért hamis vádak súlyát.

Tisztelettel és Üdvözlettel

          Balásházy Imre                                                         Czettele Győző
Tudomány a Családért Egyesület                             Tudomány a Családért Egyesület
              elnöke                                                                    alelnöke

Budapest, 2012. március 3.


Hogy a tervezetek mit tartalmaztak, hogy az azokban foglaltak mennyire vágtak egybe a két magát felelősnek valló személy saját szemléletével, az nem tárgya ennek a posztnak. Ahogy az sem, hogy mennyi létjogosultsága van vagy nincs egy ilyen szervezetnek, pláne, ha részben állami szervezésről van szó, a vezető pedig fizikus, nem azért, mert nem érdekel bennünket a téma, hanem azért, mert itt ezt a levelet szerettük volna hangsúlyozni.

Ellenben komolyan becsülendő, ha akad valaki Magyarországon, aki feláll, majd azt mondja: - Ne haragudjatok, ezt (akarva vagy akaratlanul, de) elcsesztem! Nem elégszik meg a Hazudik mindenki!-vel meg az ökölrázással, nem tart ki a végtelenségig az olcsó magyarázkodás mellett, hogy összeesküvés, árulás áldozata lett, egyszerűen átgondolva a helyzetet azt mondja, okkal vagy ok nélkül, de elszúrtam, kellemetlen helyzetbe hoztam másokat, mennem kell. Ez pedig ma különösen becsülendő.

Szó sincs arról, hogy támogatnám, hogy áltudományos, ideológiai propaganda-gépezetet hozzon létre akármelyik kormány, pláne állami támogatásokból. De ezek az emberek azért kértek bocsánatot, mert másokat tudtukon kívül hoztak kellemetlen helyzetbe, kényszerítettek magyarázkodásra. Hogy pusztán olcsó trükkről van-e szó? Nem tudom, azonban valószínűleg átnézették volna valakivel, aki jobban ért a nyelvhez, ha fel akarják használni, mert valljuk be (minden bántó szándék nélkül), hogy a Magyar Irodalomtudományi Társaságot sem lenne indokolt megalapítaniuk, másfelől pedig nem újságokban jelent meg (ami persze azokat, akik tényleg szimplán be lettek palizva, kevés vigaszt jelent) a közlemény, valószínűleg nem a nyilvánosságnak szánták, de lehetséges, hogy tévedek. 

Jó lenne, ha lennének a politikai életből, akiket ez a magatartás önvizsgálatra és hasonló hozzáállásra késztetne. Persze, hogy a lemondásból komolyan lesz-e valami, az még a jövő zenéje.

Ha hozzánk és Yoda mesterhez hasonlóan te is úgy érzed, hogy komoly zavar van itthon az Erőben, hogy ideje lenne, ha végre rólunk, egyszerű polgárokról is szólna ez az ország, ha bontás helyett építkezés kezdődne, akkor csatlakozz hozzánk a fészbukon! Klikk: Az amerikai fiú a fészbukon

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönjük, ha ajánlod ismerőseidnek!


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp (klikk)... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.

FONTOS: Ha van valami, amit szívesen megosztanátok velünk, akkor azt elküldhetitek erre a címre: azamerikaifiu@gmail.com

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország magyar családtudományi társaság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása