Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Történjen bármilyen tragédia, cigányozni mindig lehet

2011.01.17. 08:15 Spejbl

Tényleg sokkoló mindaz, ami a West-Balkánban történt, akárkit terhel is a felelősség, ami nyilván az elkövetkező napok, hetek vizsgálatai során fog kiderülni, kell, hogy kiderüljön. (Azt követően pedig remélem, hogy méltó és elrettentő büntetést kapnak majd a felelősök.) A hazai üzleti mentalitás, a gyorsan hozzunk össze amennyit csak lehet, ha pedig spórolni lehet a biztonságon, esetleg nincs meg néhány engedély, hát annyi baj legyen, mert ugye eddig se volt baj belőle, miért pont most lenne - szemlélet ismét bizonyította, hogy tragédiákhoz vezet. Persze, ha "csak" figyelmetlenségről lenne szó, az sem csökkentené a történtek súlyát, hárman haltak meg az elmúlt éjszaka. VÉLEMÉNY

Sajnos sok-sok elképzelhető variációja van annak, hogy mi vezetett a tegnapi tragédiához. Hogy ki a leginkább sáros a dologban: a helyet a visszavont engedélyek ellenére is bérbeadó, a rend felügyeletének biztosításához ragaszkodó (állítólag ezt a bérbeadásról született szerződés rögzíti kitételként) tulajdonosok vagy a Noise Night Life party szervezőit (akikkel kapcsolatban nehéz objektívnek maradni, ha az ember megnézi a főszervezővel készült 2010-es videót, bár a fene se tudja, hogy amúgy milyen lehet szerektől mentesen a srác), akik azóta vegyes fogadtatásban részesülő már nyilatkozatot is tettek közre a facebookon? Azokat akiknek be kellett volna jelenteniük az egyébként nem is engedélyezett összejövetelt (ezek a hely üzemeltetői lettek volna) vagy - ha voltak ilyenek - akik esetleg némi pénzért vagy baráti alapon inkább szemet hunytak a dolog, az illegális használatbavétel fölött? Tényleg sokkal többen voltak az épületben, mint ahányan biztonságosan, a hely méretének, kialakításának megfelelően lehettek volna (sokan állítják, hogy ez tény)? Ha igen, ki engedte be őket (lásd a hazai üzleti gondolkodásról fent)? Tényleg valaki elkiáltotta magát, hogy késelés (miközben nem volt), majd ettől tört ki a pánik? Hiszen, akkor a vicces gyereket is komoly felelősség terheli, sőt. Vagy esetleg mégis volt valami késelés, csak a világ összeesküdött, hogy el kell tussolni az igazságot?

Rengeteg a homályos pont. Sok-sok forgatókönyv van, az ellentétes tartalmú véleményekre, az állítólagos szemtanúk mondataira alapozva korai lenne bármely elmélet kizárólagosságát hangoztatni, ahogy ezt sajnos sok bejegyzésben, kommentben mégis olvasni lehet. Normális, hogy egy ilyen tragédia esetén felelősöket követel mindenki, hogy a felfokozott érzelmek olyan dolgokat is mondatnak az emberrel, amit higgadtan biztosan nem mondana, így lehet például a West vagy a szervezők vagy bárki halálát kívánni, bosszúért kiáltani, ami most még nem feltétlenül esik egybe az igazságszolgáltatással. Persze nehéz bárkitől is türelmet kérni, sőt totálisan érthetőek az indulatok, csak nem valószínű, hogy az igazsághoz közelebb visznek bennünket..

Ami viszont mindenképp arcátlan dolog, hogy a tragédiát követően, melynek tényét semmivel sem teszi elfogadhatóbbá, bárki is hibázott, bárki bármit követett is el, politikai erőterébe tolni, propagandacélokra felhasználni. A mindenfelé megjelenő mi tudjuk, hogy a cigányok voltak szöveg meg a mocsok sajtó összefog, hogy eltussolja az ügyet dumánál (nem linkelem be se a kurucinfot, se a mindenfelé rájuk hivatkozó okosokat) kevés gyomorforgatóbb dolog van. Nem akarom, hogy bárki is félreértsen, nem szeretném azt mondani, hogy ez vagy az történt, mert nem tudom. De borzalmasan undorítónak tartom, hogy valaki mások fájdalmára és gyászára, az általános sokkra szeretne gyűlöletkampányt építeni. Ha tényleg gondatlanság áll az eset mögött, akkor bárki is a felelős, kapja meg a méltó büntetését, ha tényleg - a jelenlegi hivatalos nyilatkozatok ellenére - mégis késelésről lett volna szó, akkor - bárki is követte el - kapja meg méltó büntetését. Ez nem cigánykérdés, nem magyarkérdés, nem etnikai kérdés, és még akkor sem lenne az, ha esetleg valóban cigány elkövetők lennének. Borzalmasan elfogadhatatlan az általánosítás, amit a gyűlölködők legalább abból fel kellene ismerniük, hogy ők maguk se örülnek neki, ha bárki kollektív bűnösséggel vádolná a magyarokat, mint minden ilyen általánosítás esetében, természetesen jogtalanul.

Ha észt barbár beszámolója alapján jelen lévő kötekedő srácoknak valóban köze volt az esethez, akkor kétségtelen, hogy számon kell kérni őket, nem azért, mert valamilyen etnikai csoporthoz tartoznak, hanem azért, amit tettek, ha tettek, és ugyanúgy kellene tenni magyarral, japánnal, mexikóival, bárkivel, mert ez a törvény előtti egyenlőség. Jó lenne elindulni egy olyan világ irányába, amelyikben nem kell félnie senkinek azért, mert ez vagy az, de ne is engedhessen meg magának senki másoknál többet, csak mert ide vagy oda tartozik.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika magyarország halál gyász cigány szélsőjobb rasszizmus west balkán fajgyűlölet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása