Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

József Attila-díj 2012: Szőcs mesterben nincs szégyenérzet

2012.03.16. 10:26 Herkules Irma

Idén hatvankettedik alkalommal adták át a József Attila-díjat, ami hosszú ideje a legrangosabb állami irodalmi díjnak számít itthon. Szakmai értékét korábban leginkább az adta, hogy, bár állami díj, a díjazottak személyéről nem politikai funkcionáriusok, hanem szakmai szervezetek képviselői döntöttek, konszenzussal a rendszerváltást követően. De mi a helyzet ma, 2012-ben? A díj lassanként sajnos szimpla eszközzé silányul, ami jól jöhet, ha a haverokat is jutalmazni kell. Szőcsék az idén is kitettek magukért.  VÉLEMÉNY

 

A József Attila-díjjal kapcsolatos viszonylag kiegyensúlyozott munkának 2011-ben lett vége, amikor Szőcsék a jelöléseket folytató irodalmi szervezeteket arra kérték, hogy ne csak egy 13 nevet tartalmazó listát készítsenek, a díjat ugyanis ennyien kaphatják meg egy évben, hanem 26-ot, amiből majd a tárca mazsolázgat (no comment). A megalázó kérésre közös nem volt a felelet. (Sokan úgy gondolhatták, hogy a rosseb se akar teát vinni Szőcsnek, Halásznak vagy Réthelyinek, hogy aztán nagyvonalúan eljátszhassák, hogy jóságos lordok, akik jól bánnak hűséges cselédjeikkel.) A leadott sima listában azonban ügyesen 4 nevet 4 sajátra (nem kizárólag haverokra, ahogy idén sem) cseréltek a tárcánál. Rend a lelke mindennek, ha az állam fizet, akkor az állam dönti el, ki méltó, ki kevésbé, ki egyáltalán nem.

Az arrogáns húzást követően az irodalmi szervezetek közösen megfogalmazták, hogy hogyan, milyen feltételekkel, milyen szabályozás mellett hajlandóak a jelölés folyamatában a későbbiekben részt venni, mert ugye érthető módon, így nem. Javaslataikat azonban több ígéret ellenére sem fogadta meg a tárca és valós párbeszédet sem kezdeményezett (a tárca meghallgatta a szervezeteket, akik egyeztetést kezdeményeztek, rábólintott a hallottakra, majd a megbeszéltek nem léptek életbe). Idén aztán az új divatnak megfelelően ismét 26 nevet kértek fentről, amire ismét nemet mondtak a szervezetek. A 13 fős konszenzusos lista azonban 2012-ben sem maradt érintetlen, Szőcs Géza államtitkár hat nevet kicserélt önszorgalomból. Nem azért, mert akkora ász, annyira vágja, hogy lennének jobb jelöltek is, hanem egyszerűen azért, mert megteheti. Így idén is sikerült a jelölők és az írótársadalom képébe köpni, a díjat saját képére formálnia, némely esetben sima jutalommá silányítani barátságáért, hűségért. 

Gusztustalan, felháborító és végtelenül pofátlan dolog ez. Amivel sikerült elérni, hogy a József Attila-díj értéke drámaian lecsökkenjen. Meg persze azt is, hogy már azok az írók, költők, irodalomtörténészek is szarul érezhessék magukat, aki a díjazottak közé nem kapcsolataik, politikai hitvallásuk, hanem szakmai munkájuk szakmai elismerése végett kerültek be.

Idén tehát ismét kiderült, hogy a felkért kilenc irodalmi szervezet (Erdélyi Magyar Írók Ligája, Fiatal Írók Szövetsége, Írók Szakszervezete, József Attila Kör, Magyar Műfordítók Egyesülete, Magyar Írószövetség, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, PEN Club és a Szépírók Társasága) csak bábnak kell, hogy legyen valami, ami úgy néz ki mintha, miközben jutalmat kapnak a tárca számára szimpatikus, tehát támogatandó emberek is.

Mielőtt pedig bárki mondani kezdené, hogy állandóan csak a FIDESZ-t szidják itten ezek a szemetek, jelezném, hogy ez az ügy, bármilyen kényelmes is lenne, egyáltalán nem butítható le a FIDESZ vagy nem a FIDESZ kérdésre. Semmilyen körülmények között, semmilyen színű kormánytól nem lenne elfogadható ez.

Posztunkkal semmiképpen nem szerettük volna a József Attila-díjat idén megkapó szerzőket kellemetlen helyzetbe hozni. Velük szemben ugyanolyan elfogadhatatlan és igazolhatatlan mindaz, ami történt. A díjazottak nevét egyébként itt lehet elolvasni.

Ha hozzánk és Yoda mesterhez hasonlóan te is úgy érzed, hogy komoly zavar van itthon az Erőben, hogy ideje lenne, ha végre rólunk, egyszerű polgárokról is szólna ez az ország, ha bontás helyett építkezés kezdődne, akkor csatlakozz hozzánk a fészbukon! Klikk:  az amerikai fiú a fészbukon

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönjük, ha ajánlod ismerőseidnek!

Fontos: Ha van valami, amit szívesen megosztanátok velünk, akkor azt elküldhetitek erre a címre: azamerikaifiu@gmail.com


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp (klikk)... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország 2012 józsef attila díj szőcs géza

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása