Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Bagóért eladni egy nemzet jövőjét? Igen, nekik sikerült.

2012.11.17. 09:50 Herkules Irma

254754_422399714487163_1709030437_n.jpgA kényszerből történő kivándorlás, nemcsak a pénzről, pláne nem a hazafiatlanságról szól, hanem leginkább arról, hogy akik hazájuk elhagyása mellett döntenek, azok nem érzik úgy, hogy az ígéretekből valaha is lesz valami, hogy olyan jövő vár rájuk (a máról nem is beszélve) saját hazájukban, amilyet élni szeretnének, amiben szívesen felnevelnék gyermekeiket. Vannak, akik szeretnek ideológiát csinálni ebből is, azt mondani, hogy árulás a haza elhagyása a nehéz időkben, nos, pontosan ők azok leggyakrabban, akik kikényszerítik az ilyen döntéseket. És kiket kényszerítenek külföldre ma? Legtöbbször azokat a gazdasági szempontból is aktív, legtöbbször fiatal vagy középkorú középfokú végzettséggel rendelkező szakembereket, a használható nyelvtudással és felsőfokú képesítéssel rendelkezőket, akik kint is meg tudják állni a helyüket, itt azonban nagyon is hiányozni fognak, tehát egy olyan, az ország szempontjából stratégiailag fontos társadalmi réteget marnak el, kényszerítenek külföldre, melynek tagjai nélkül radikálisan csökken a felemelkedésre, a megújulásra való potenciál itthon. VÉLEMÉNY

Hiú ábránd, amivel Orbán Viktor próbál érvelni a népmesék romantikájára játszva, hogy csak szerencsét próbálnak ezek a "legkisebb fiúk", aztán majd hazajönnek. Hogy már csak keveset kell aludni, aztán boldogan tódul haza mindenki (sőt legközelebb talán már azt is hallhatjuk, hogy hamarosan talán még a nyugati fiatalok is ide vágynak). Aki ma külföldre megy, az nem kalandért, nem "egy kis pénzt keresni" indul, hanem azért, mert úgy érzi, hogy a jelenlegi felállásban itt nincs jövő. A kivándorlás új hulláma persze nem most kezdődött, azonban mostani drasztikus növekedését, kár lenne a véletlenre fogni. 

"Ötven százalékkal nőtt az év első félévében Németországba emigrálók száma a tavalyihoz képest. Az elköltöző magyarok száma 2005 óta folyamatosan növekszik. Ez kumulációs folyamatként is működhet, hiszen a több és több elvándorló, még továbbiakat is magával vonzhat." INDEX: Húsz éve nem költözött ki ennyi magyar

"Meglepő eredményre vezetett a közelmúltban Magyarországról elköltözők körében végzett nem reprezentatív kutatásunk. A külföldön újrakezdők többsége ugyan a pénz miatt hagyta el az országot, de a közhangulatot sem bírta. Az anyagiakkal majdnem egyenlő fontosságú volt a riasztónak tartott belpolitikai helyzet. A Túró Rudi viszont nagyon hiányzik." INDEX: A közhangulat és a jövőtlenség miatt menekülnek a magyarok

Ha az 1880-as években lezajlott első igazán tömeges Magyarországról történő kivándorlási hullám óta eltelt közel 130 évet vizsgáljuk (az 1880-as években az elsődleges célpont még a "lehetőségek földje", az USA volt), akkor szomorúan állapíthatjuk meg, hogy az eltelt időszakban számos olyan nehéz vagy tragikus időszak volt, amikor Magyarország lakosainak jelentős része az ország elhagyása mellett döntött, sokszor egyszerűen nem is volt más választása. Az okok természetesen különbözőek: a több lehetőség és a "könnyebb" élet ígéretétől egészen az egyszerű életben maradásig. Természetesen arról, hogy az emigráláshoz kapcsolódó remények mennyire váltak be később, nehéz pontos dolgokat mondani, ami számomra szomorúságában is érdekesebb, hogy miért mentek el és mit vittek magukkal a hazájukat elhagyó emberek.

Bár ma már a modern technikának köszönhetően és az árak csökkenése miatt repülőgéppel a világ legtávolabbi pontjai között is viszonylag gyorsan és olcsón lehet közlekedni, ez korábban nem volt így. Ma már az internet és a "szabad mozgás" napjaiban nem ugyanazt jelenti az ország elhagyása, mint akárcsak néhány évtizeddel ezelőtt. Az embernek a hazája elhagyásáról szóló döntése korábban sokkal radikálisabb dolgot jelentett, mint jelent napjainkban. Korábban családi, baráti kapcsolatok szűntek meg, fennállt a lehetősége, sőt, sokszor így is történt, hogy csak évtizedekkel később vagy talán soha nem is jutottak vissza többé a szülőföldjükre a kivándorlók, a kimenekülők.

A XX. század gazdasági és politikai szempontból is számos olyan kritikus időszaktól volt terhes amikor a kivándorlás tűnt az egyetlen megoldásnak. Gazdasági válság, fehér és vörös terror, '56, de sorolhatnánk még sokáig. Számos olyan politikai és/vagy gazdasági helyzettel kellett megküzdenie az embereknek, amikor  tömegek látták úgy, hogy akár életük kockáztatásával is, de elmennek innen, hogy máshol jobb körülmények között, biztonságban élhessenek.

magyarorszag_mennyorszag_1351320721.jpgMost pedig újra egyre többen gondolják, hogy indulni kellene. A FIDESZ-KDNP-nek úgy tűnik, mára sikerült mindenkit elijesztenie, mindent elrontania, amit csak lehetett. A gazdaságpolitikai bakik sorozata, amiket rajtuk kívül senki nem lát sikernek, a demokratikus intézményrendszer lezúzása, a határozott központosítás és az üvöltő arrogancia, a párbeszédre való képtelenség, ami sok esetben rettentő dilettantizmussal párosul, nemcsak a külföldet ijesztette meg. Komolyan nem tudom, hogy mi lehet a cél. Valóban nincs egyetlen értelmes ember, hogy a piros pöttyös Matolcsy-őrületet, a Kerényi szájából elhangzó, miniszter elnök úr mindnyájunkkal spirituális kapcsolatban van teljesítmény a legtöbb? Egyelőre úgy tűnik, igen. Bár gyakran utalgatnak rá, de úgy tűnik, hogy a keleti dörgölőzés sem hozza meg a várt eredményeket, ennek a magát antikommunistának mondó, nevében még mindig fiatal demokratákból álló elitnek. Már senki nem hisz nekik, senki nem tekint rájuk partnerként, legfeljebb az azeriek. Úgy tűnik, nem nagyon lehetnek már kétségeink, ahogy azt eddig is sejteni lehetett, az IMF-fel való tárgyalás sem volt több, mint időhúzás, ami évente 100 milliárd terhet jelent. Nem baj, sarcból majd be lehet szedni, esetleg tényleg kiűzhetjük a még valamiért mindig Magyarországon rostokoló külföldi bankokat és tőkét is.

"A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gyerekek fenekén piros pont van. Ha nincs, akkor oda kell rajzolni egyet. Játékos, aranyos kistigrisek leszünk. Matolcsy György lakossági fórumot tartott Hódmezővásárhelyen." INDEX: Az adósság a pogácsa sorsára jut

550078_429065117153956_809794098_n.jpgMarad tehát a bezárkózás, a valóság kirekesztése, a problémák másra kenése, külső ellenségekre hárítása, a logikai érveket, pedig valamilyen vallásos FIDESZ-KDNP-maszlagra cserélni, amiben egyedül OV jelenti a messiást: aki pedig nincs a hatalommal, az bizony ellene van. Mi pedig mégis a a humánus utat választjuk békemenettel idézünk meg baljós emlékeket. Keserű a kérdés: van szükség egyáltalán bármiféle ellenségre, emellett a teljesítmény mellett?

"A saját véleményem Matolcsy tevékenységéről, és az esetleges jegybankelnökségéről nem lényeges, de a piacok rendkívül veszélyesnek ítélik a lehetőséget, és a piacok véleménye számít. Magyarország - egyébként sem fényes - nemzetközi megítélését a föld alá fogjadöngölni Matolcsy kinevezése. Én értem, hogy a kormány a gazdaságpolitikáját maximálisan kiszolgáló jegybankot szeretne, de legalább a látszatra adhatnának egy kicsit, mert ha Matolcsy jelölése nem vicc, akkor márciusban tényleg a konnektorba fognak vizelni." Sorok Között blog: Kockázati tényező

380957_273466849380451_174268538_n.jpgEgyre inkább olyan, mintha egy olyan filmre ült volna be az ember, amit a kritika abszurd drámának könyvelt el, te pedig dühösen jössz ki a végén a vetítőteremből, mert rájössz, hogy besorolás szempontjából ez leginkább a horrornak felel meg. Félreértés ne essék, nem mondom azt, hogy ha esetleg leváltásra kerül ez a banda 2014-ben, akkor majd minden rendben lesz, sőt, amit most elcsesznek, annak komoly, évtizedekre kiható negatív következményei lesznek. De úgy tűnik a mi kormányzati Csipke Rózsikáink boldogan húzzák tovább a félázsiai lóbőrt. Dilettantizmusból vagy önös érdekből eljátszani a jövőt? Megbocsáthatatlan bűn ez.

Csatlakozz hozzánk a fészbukon, ha tetszett a cikk, ha hozzánk és Yoda mesterhez hasonlóan te is úgy érzed, hogy komoly zavar van itthon az Erőben, hogy ideje lenne, ha végre rólunk, egyszerű polgárokról is szólna ez az ország, ha bontás helyett építkezés kezdődne.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönjük, ha ajánlod ismerőseidnek!

Fontos: Ha van valami, amit szívesen megosztanátok velünk, akkor azt elküldhetitek erre a címre: azamerikaifiu@gmail.com


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp (klikk)... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.

15 komment · 1 trackback

Címkék: orbán fidesz kdnp imf kivándorlás

A bejegyzés trackback címe:

https://azamerikaifiu.blog.hu/api/trackback/id/tr534909770

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: LMP 2012.11.18. 13:13:26

Az LMP nemet mondott Bajnaiéknak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ironpen 2012.11.17. 12:35:13

Ez a vélemény nagyvonalúan elfeledkezik a 2010-es választások előtti eseményekről, az ország gazdasági csődje már 2006 óta tart, a társadalmi meg már vagy 100 éve. De persze varrjuk csak a mostani kormány nyakába az egészet. Nem ezt nem 2 és fél év alatt sikerült összehozni, ehhez sokkal több idő és ember kellett. Visszaválasztani a korábbi bűnösöket, vagy azokat támogatni komoly hiba...

szist 2012.11.17. 13:53:52

tisztelet amerikai fiu
olyan hiteles ez a blogod, mint amennyire
Hercules Irma fiu és amerikai

a bőregér 2012.11.17. 14:57:11

@Ironpen: Olcsó és demagóg, amit írsz. Bajnaiék jobb állapotban adták át az országot, természetesen Gyurcsányék valóban szóra sem érdemesek. Senki nem állította, hogy csak kizárólag ez a garnitúra rossz, az viszont biztos, hogy nagyon is rossz irányba mutatnak azok a dolgok, amik hazamentő Viktor, gazdasági zseni Matolcsy vagy éppen akinek semmije sincs, annyit is ér Lázár közös kis kommandói.

a bőregér 2012.11.17. 15:01:24

@szist: ez bók vagy sértés akart lenni? nem egészen világos. :)

tyúkarc 2012.11.17. 15:06:59

@Ironpen: Gyurcsány szar volt, de Viktorék még nála is sokkal kártékonyabbak. Feleslegesen próbálod mentegetni őket.

szist 2012.11.17. 15:47:31

@a bőregér:
mi nem világos ultrahangosegérke?
a blog olyan hiteles , mint ahogy az Irma fiu

Fred Krueger 2012.11.17. 16:02:59

Sajnos így van, aki tud menekül. Nagy kár.

NIPREDIL 2012.11.17. 18:09:18

Két jól sikerült, tehetséges fiam van. Az egyik el akarja hagyni az országot, a másik nem. Nem tudom, melyikért aggódjam jobban.

laci0011 2012.11.17. 19:06:16

@Ironpen: 2006 óta orbánka torpedózza az országot,most meg ezért van megsértődve!Azt képzelte hogy a zsenije helyettesíti a hozzáértést!Gátlástalan hatalomszerző csak,amikor meg produkálnia kell,csak visszamutogatós bácsi csak!

mocc 2012.11.17. 19:50:42

és ahelyett, hogy a kommentelők 1 percre elgondolkodnának arról, hogy milyen jövő lesz itt, ha a végzettséggel, nyelvtudással, tudással rendelkező aktív korúak nagyrésze elmegy innen, inkább a "Gyurcsányahibás" lemezt teszik fel. Mégis mit gondoltok? Ha Gyurcsányahibás, vagy Gordonahibás, vagy Kádárelvtársahibás, akkor majd kicsomagoljuk a bőröndöt és maradunk a seggünkön?

Megoldó 2012.11.17. 22:14:57

Azt is megjegyezném, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzás hibáiért nagymértékben felelős a fidesz is a folyamatos minden javaslatot megtorpedózó hozzáállásával. Majdnemhogy úgy nézett ki a dolog, hogy minél rosszabb annál jobb.
A legnagyobb baj azonban az, hogy még mindig nincs mindent elsöprő népfelkelés hazánkban, pedig más szerintem már nem segít...

Szúrófény 2012.11.18. 05:48:40

@Ironpen: 89 ben mondtam! "Ha nem lenneminden szétrohadva, ki nem adnák a hatalmat a kezükből! "Üres spajznak bolond a gazdasszonya"!" MDF majd megoldja! A lopóknak a zsák száját! Egyebet nem tett!

Szúrófény 2012.11.18. 05:48:40

@Ironpen: 89 ben mondtam! "Ha nem lenneminden szétrohadva, ki nem adnák a hatalmat a kezükből! "Üres spajznak bolond a gazdasszonya"!" MDF majd megoldja! A lopóknak a zsák száját! Egyebet nem tett!

antianti 2012.11.18. 12:42:41

Good bye Lenin című film azon jelenete jut eszembe, amikor az NDK összeomlása előtt kómába esett mama felébred a Fal leomlása után. A sokktól megóvandó, fia nem árulja el hogy már kapitalizmus van, NDK stílusú híradót gyárt, amit a tv-n videón vetít le neki naponta, és az egyikben a Fal leomlásakor Nyugat Berlinbe hömpölygő tömeg képei alatt arról beszélnek, hogy a rohadt kapitalizmus elől nyugatiak menekültáradata lepi el Kelet-Berlint. A Fidesz és a kommunikációs gárdája mintha még mindig nem ébredt volna fel egyfajta kómából. Csak éppen ez a nemzeti szocialista szemlélet nekik sem jó. Ne gondoljuk, hogy a Fidesz-kdnp szavazók közül senki nem hagyja itt őket.
süti beállítások módosítása