Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Hajléktalan építészet: Mit épít az, akinek semmije sincsen?

2012.06.12. 12:27 Spejbl

− Mit lehet csinálni? Lezüllik, piás vagy szipus lesz az ember, esetleg belehülyül, hogy hiába élt normálisan, ennek az országnak már egyáltalán nem kell, esetleg csicskát csinálnak belőle valamelyik szállón vagy halálra verik a suhancok, mi meg azt gondoljuk, miért ne élhetnénk úgy, mint Robin Hoodék a sherwoodi erdőben! – meséli arcán keserű mosollyal első házigazdánk, akinek ez már a harmadik kunyhója: egy leégett, kettőt hivatalosan bontottak el a sheriff emberei, régen a nehéziparban dolgozott, sőt, még lakása is volt, de aztán kijátszották egy vidéki kertes ház ígéretével.

- folytatódik a kunyhók bontása Budapesten - VÉLEMÉNY

− Mi kunyhósok külön népek vagyunk, nem olyanok, mint az aluljáróban fekvő csövesek! – hangsúlyozza öntudatosan egy hölgy a X. kerületben, aki nevetve meséli, mosni és fürödni bejárnak ugyan a közeli hajléktalanszállóra, de semmi pénzért nem adnák fel a függetlenséget.

Párja − aki valaha maszek ács volt, de aztán inni kezdett, a válás után pedig nem volt hová mennie – lelkesen magyarázza, sokféle kunyhóst ismernek, mindegyiknek megvan a maga világa, amiben él, van, aki indiánsátornak rendezi be az otthonát , mások meg mintha rablólovagok lennének, csapdákat meg vizes árkot ásnak, hogy védve legyenek, ők viszont úgy gondolták, miért ne építenének olyan házat, amilyet egyszer majd szeretnének.

− El sem tudnák képzelni, mennyi mindent dobnak ki az emberek, amiből építkezni lehet! – okosít ki bennünket.



Ezt a posztot régebben írtam, annak, hogy ismét feltesszük az az oka, hogy délelőtt kaptam egy emailt A Város Mindenkié csoport levelezőlistáján, amiben újabb tervezett kunyhófelszámolásokra hívják fel a figyelmet.

Kedves barátaink!

Újabb kunyhóbontás készül Budapesten, a X. kerületben (Kőbánya). Ha szeretnél segíteni abban, hogy a kunyhóban élő emberek lakhatása megmaradjon, gyere el ma (kedd) este 8-kor a  VI. ker. Rippl-Rónai utca 11-be, az RR11 Infocafe-ba. 

Információ a kunyhóbontásokról: http://avarosmindenkie.blog.hu/2012/06/12/most_a_kobanyai_onkormanyzat_probalja_kiszoritani_a_hajlektalan_embereket (képekkel és videóval)



− Egy ismerősük például olyan földbeásott kunyhót épített, aminek egy panelház bejárati ajtajából kidobott acélszálas, sárga üveglapokból készült a teteje, olyan, mintha mindig sütne nála bent a nap! – mutat rá hevesen gesztikulálva az ötlet nagyszerűségére. Aztán elárulja, ő inkább azokhoz tartozik, akik szeretik felhasználni a már meglévő építményeket, így ipari épületek falához vagy fűtőházak tövébe, csatornatelepek fölé építkezik, mások inkább választják a természetet, itt jobban szem előtt vannak, ott viszont ha baj van, nincs senki, aki segítsen, mert hát ilyesmi is megeshet.

− Van, hogy valaki elborul, beisznak a szomszédok vagy összevesznek, nemcsak a suhancok gyújthatják ránk a kunyhót, van, hogy a kunyhósok között is a szerelemféltés vagy egyetlen beszólás is gyújtogatáshoz vezet. Mi már nem nagyon iszunk, szeretnénk békében élni, ha legalább lenne egy zsebkendőnyi földünk, ahonnan nem hajthatnak el… De nincs, ráadásul talán soha nem is lesz. Így majd megint továbbállunk, ha itt tovább már nem tűrnek meg bennünket.

Hogy mennyire jó vagy rossz, hogy otthontalanok elhagyott gyártelepek környékén, közterületen vagy erdőkben építkeznek, arról persze egészen másként gondolkodnak az emberek, egy rögtönzött interjúzás alanyainak némelyike csak tisztaságot és nyugalmat kér, mások azt szeretnék, hogy „húzzanak a vérbe”.

Kőbányán állítólag egy rendőrtiszt járt ki korábban a Kőrösi és a Harmat utca sarkán lévő üres telekre, étellel, ruhával látta el az engedély nélkül épült bódékban élő embereket, mások arra panaszkodnak, hogy gyújtogatással fenyegették őket, miután nem voltak hajlandóak elmenni néhány ezer Forintért cserébe a József Attila lakótelep mögötti erdőből.

Van, aki körül szemét van, van, aki másokét is összeszedi a közelbe, első találkozásunkkor is seprű van a kezében. Van, akinek elég egyetlen kifeszített fekete fólia, mások leveszik a cipőt, mielőtt „szobájukba” lépnének.

Voltak, akik szóba sem álltak velünk, mások gyanakodva néztek, aztán, miután elmondtam, csak kíváncsiak lennénk rájuk, megenyhültek, és olyan is akadt, akinek könnybe lábadt a szeme, mikor beszélgetésünk végén kivettem hátizsákomból a konzerveket.

Ilyenek sokfélék vagyunk mi, emberek. 

Ha hozzánk és Yoda mesterhez hasonlóan te is úgy érzed, hogy komoly zavar van itthon az Erőben, hogy ideje lenne, ha végre rólunk, egyszerű polgárokról is szólna ez az ország, ha bontás helyett építkezés kezdődne, akkor csatlakozz hozzánk a fészbukon! Klikk: az amerikai fiú a fészbukon

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönjük, ha ajánlod ismerőseidnek!

Fontos: Ha van valami, amit szívesen megosztanátok velünk, akkor azt elküldhetitek erre a címre: azamerikaifiu@gmail.com


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp (klikk)... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.

1 komment · 1 trackback

Címkék: magyarország hajléktalan hajléktalanság

A bejegyzés trackback címe:

https://azamerikaifiu.blog.hu/api/trackback/id/tr594583082

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az érem két oldala 2012.06.13. 09:24:41

A következőket írja Huba a Kettős Mércén annak kapcsán, hogy a kőbányai önkormányzat egy érdekes körülmények között határozattal a Terebesi erdőben 50 hajléktalan kunyhóját akarja ledózerolni, hasonlóan a zuglói polgármester tavalyi akciójához: Az ö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.06.13. 09:25:56

Van az éremnek másik oldala is, a kőbányai önkormányzat szerencsére nem egyenlő a zuglóival:

fedor.blog.hu/2012/06/13/az_erem_ket_oldala_645
süti beállítások módosítása