Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Figyelj csak, ez érdekes!

Világvége ellen irodalommal? - egy meglepő magyar kísérlet

2012.02.01. 09:40 Spejbl

A Fiatal Írók Szövetsége néhány éve úgy határozott, hogy határozottan változtat az irodalmi szervezetekre jellemző "írók és költők vagyunk, mit nekünk minden, ami ezenkívül esik" szemléleten, az irodalmat pedig igyekszik olyan terekbe is elvinni, ahol az ma még kevésbé van jelen, netán idegen dolognak számít. Néhány éve belekezdtek az Alternatív Magyar Óra Kommandó szervezésébe is, amivel középiskolai osztályokba látogatnak el (mennek, ahová hívják őket), hogy bebizonyítsák, hogy az irodalom lehet élményforrás, hogy nemcsak azok az írók és költők, akik már meghaltak, sőt, bár sokan nem hiszik, de az életrajzok magolásán túl is van irodalom. 2011-ben például (na, nem kell szívrohamot kapni! rossz az, aki rosszra gondol!) Irodalmi Peep Show  nevű rendezvényükkel "sokkolták" az Ünnepi Könyvhét látogatóit. Sőt, szerveztek már Dezinformációs és Álhírkonferenciát is, ami - bár neve miatt sokan gondoltak hoax-nak - tényleg megvalósult a Szatyorbárban (Tacskó Mukival, a Hírcsárda betyárjaival, Kovács Gergellyel, a Kétfarkú Kutya Párt alapítójával, Dezső Andrással, aki - több más kiváló agyrém mellett - például a kongói magyar törzsről szóló médiahackkel színesítette Magyarország mindennapjait). Ráadásul nem kis szenvedés árán végre sikeresen elkészítették az első kizárólag álhíreket tartalmazó (egyszeri) napilapot, a Parallel News-t is! Nos, úgy tűnik, hogy a FISZ kommandósai idén se tudnak leállni.

2012-ben is csinálnak Irodalmi tábort, Múzeumok éjszakáját, felolvasnak gyorsbüfékben, műhelyeznek a Fogasházban, azonban, ami miatt ezt a bejegyzést írom, hogy tegnap a FISZ meghirdetett egy új alkotói pályázatot. Meglepő és roppant szórakoztató, hogy leginkább a kisnyugdíjasokat szavazásra csábító választás előtt megjelenő újságcikkekre hasonlít a pályázati felhívás, amit közzé tettek.

Szerintünk bizony érdemes terjeszteni! Szóval bátran terjesszétek, ha ismertek olyan személyt, akit esetleg érdekelhet!


Világvége helyett – Alkotói pályázat a FISZ-nél

 

Ha szereted az irodalmat, sőt, magad is műveled, és van még energiád a maja próféciákon való elmélkedés mellett némi szépirodalmi megmérettetésre, nem töltötted még be a harmincötöt és van 3000 forint megtakarításod, akkor a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) idei alkotói pályázatát pont neked találták ki!

Kitől? Mit?

A FISZ a fenti kritériumoknak megfelelő bármely természetes személytől vagy személyek csoportjától kötetnyi terjedelmű (próza esetén minimum 160.000, maximum 400.000, vers esetén minimum 25.000 leütésnyi) kéziratot vár. A pályázatra kötettel még nem rendelkező szerzők kéziratait is várjuk. Műfaji megkötés nincs.

Hogyan? Hova?

A pályázati munkákat kizárólag postai úton fogadjuk a FISZ címén: 1397 Budapest, Pf.: 546. A kézirat mellett a szerző elérhetőségeit (postacím, emailcím, telefonszám) is tartalmazó önéletrajza és a nevezési díj befizetését igazoló csekk másolata is szükséges. Az előző évek pályázatainak tapasztalatait figyelembe véve felhívjuk a figyelmet, hogy kézirat alatt nem kézzel írt szöveget értünk.

A pályázatok postára adásának határideje: 2012. április 15.

Mibe?

Nevezési díj: 3000 Ft/pályázat, melyet postai utalványon vagy banki átutalással a FISZ számlaszámára kell átutalni (Budapest Bank 10102086-33859500-00000007). Átutalásnál a közlemény rovatban mindenképp tüntesd fel lakcímed, s azt is, hogy „nevezési díj”.

Mire megy el?

Az eredményhirdetésre a FISZ éves szakmai- és alkotótáborában kerül sor Visegrádon (2012. június 21-23.). A legjobb kéziratok szerzői meghívást nyernek az eredményhirdetést követő, komoly szakmai közönség előtt lezajló felolvasóestre, valamint válogatást kapnak a FISZ eddig megjelent könyveiből. Amennyiben megfelelő színvonalú kéziratok érkeznek be, a FISZ a nevezési díjakból befolyt összeget a legjobb helyezést elérő kötetek megjelentetésére kívánja felhasználni.
A beérkező pályaműveket a FISZ sorozatszerkesztői neves irodalmárokkal közösen bírálják el.

(A FISZ fenntartja a jogot arra, hogy – minőségi okokból – egyes díjakat nem oszt ki. A szervezők kéziratot nem őriznek meg és nem küldenek vissza, kivéve, ha a pályázó felbélyegzett és megcímzett válaszborítékot mellékel. Amennyiben a pályázó valótlan személyes adatokkal (álnéven pályázni természetesen megengedett), vagy nem saját kézirattal pályázik, az a pályázatból történő azonnali kizárását vonja maga után.)


Ha van kérdés, ha szeretnétek kommandósokat a magyar órára vagy csak megmutatni valakinek a szövegeiteket, esetleg érdekelnek a FISZ programjai, akkor megtaláljátok, eléritek őket a facebookon vagy a FISZ blogján.Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.  

Megtalálsz bennünket a fészbukon is! Klikk: Az amerikai fiú a fészbukon

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom fisz pályázati lehetőség fiatal írók szövetsége

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.