Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Amikor olimpikonjainkra nézel, egy pillanatra elfelejted a kiábrándító valóságot

2012.08.08. 10:45 Herkules Irma

Kinek és mire jó az Olimpia? Csak a pénzt viszi vagy értéket is termel? Hasznos a társadalomnak vagy az egész csak bohóckodás, cirkusz? Szükség van az élsportolók állami támogatására? Miért olyan nagy szám például Gyurta? Néhány embert sztárol a nép vagy tényleg kimondhatjuk, hogy az ő aranya, ezüstje, bronzza, a küzdelme kicsit a tiéd, kicsit az enyém is? És érthetően keserű-e a szájíze Magyari Péternek? VÉLEMÉNY

Lassan egy hete már, hogy Magyari Péter, az Index újságírója Gyurta és én címmel írt egy nem túl szerencsésen időzített cikket, ami nagy felháborodást váltott ki. Pedig a szöveg az én olvasatomban nem Gyurta Dánielről, hanem az újságíróról és annak frusztrációjáról szólt, arról beszélt, hogy szerinte milyen magyar kisembernek lenni, mások árnyékában élni meg arról, hogy sokan várnának még elismerésre, szeretetre itthon - mert az ember ugye ilyen -, de hiába.

Hogy pontosan kit akart megszólítani cikkével az számomra nem teljesen világos. Az államot? A szurkolókat? A magyarságot? A családját, az ismerőseit, a barátait? Azokat a személyeket, akik lebecsülik munkája értékét? Vagy egyszerűen csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy mennyire könnyű szeretni a világversenyeken dobogóra állókat, azokat meg, akik mellettem vagy melletted ülnek a villamoson, mennyire nem? Kicsit zavaros a mondanivalója, inkább érezni, mint érteni vélem, hogy mit akart. Emellett azonban úgy vélem, kicsit szerencsétlen dolog volt egy olimpiai bajnokunknak és a szerzett aranyának szóló öröm idején publikálni, Magyari helyenként tényleg vicces szövegét, pláne úgy, hogy a szerző egy sportújságíró. Összességében azonban mégis számos olyan fontos dolgot érintett, ami nem sport, inkább társadalmi probléma, olyasmiket, amikről érdemes és szükséges beszélni.. 

"Jómagam is szoktam úszni egyébként. Nyilvánvalóan kiválóan csinálja Gyurta Dániel, látszik, hogy ért hozzá, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sokat is gyakorolja. Persze nem tudhatjuk, hogy mi lenne, ha én is annyit úszhatnék, mint ő, de hát azt sem tudhatjuk, hogy milyen cikkeket tudna írni, ha neki kellene naponta a klaviatúra mögé ülnie." Magyari Péter: Gyurta és én

Nem is szeretném tovább elemezni azt az írást, inkább rátérnék arra, hogy szerintem mi az, amit kapunk azoktól a sportolóktól, akik hazánk színeiben, a mi versenyzőinkként mennek el egy ekkora megmérettetésre. Kétségtelenül Magyari cikke és egy barátommal folytatott beszélgetés volt az oka annak, hogy én is elkezdtem agyalni azon, pontosan mi az, aminek egy sportsiker kapcsán örülünk?

"Kétségtelen, hogy Gyurta Dániel most nagyon nagy szám, mindenki vele foglalkozik, ebben gondolom szerepe van a világcsúcsnak is, ami az eredményjelzőn szerepelt. De ezzel együtt ne felejtsük el, hogy sok szorgalmas ember van még ebben az országban, akik esetleg ugyanígy tudnának örülni annak, ha velük is foglalkoznának a közvéleményben." Magyari Péter: Gyurta és én

Én nem vagyok nagy értője a sportoknak, nem járok meccsekre, a 2012-es kézi EB-re is csak véletlenül jutottam el, bár életem egyik legnagyobb élményével lettem gazdagabb Szerbiában, mégis izgalommal nézem, ha épp képernyő elé tudok ülni, a magyar versenyzők harcát. Egy kicsi ország versenyzői megmérettetik magukat a világgal. És valóban, az ő győzelmüket, akár jogosan, akár önbecsapás árán, de egy kicsit a magaménak is érzem. Sőt, ami még sokkal fontosabb a mienknek. Én alapvetően a tömegsport oldalán állnék, de amikor a mieinkért kell izgulni, az nem elméleti, hanem érzelmi dolog. Magyarinak igaza van, amikor arról beszél, hogy sok ember várna még figyelmet, érdeklődést, de az, hogy hiába, nem Gyurta hibája. Ebben a meglehetősen keserűnek tűnő gazdasági és időnként kifejezetten riasztónak tűnő belpolitikai helyzetben, ezek az emberek számomra kissé olyanná válnak, mint a népmesei legkisebb fiúk. Olyan személyek, akik felvillantanak valami reményt a hétköznapokban. Akik egész lényükkel azt üzenik, hogy soha nem szabad feladni. Teljesítményük egyik lehetséges olvasata, hogy igen, van bennünk erő, hogy kellő akarattal, munkával bármit el lehet érni.

"Hihetetlen. Még most is. Eszünk egy csendes Pubban, egy kedves magyar családdal beszélgetünk. Bár minden testrészem fáj, valami még mindig mozog, pörög bennem tovább. Boldog vagyok és büszke, a csapatra, a szurkolókra, magunkra. Eszméletlen. És hihetetlenül felemelő volt az a közös boldogság... ...szeretettel és nem indulattal szurkolt ez a sok magyar ember. Jó lenne otthon, a mindennapokban is ez az összefogás, ha közös céljaink lennének, hanem pártok, érdekcsoportok és a kölcsönös utálat határozná meg a közhangulatot. Úgy érzem, itt, Újvidéken Mocsai Lajos, a csapata és mi akárhány ezren, ma megtapasztaltuk, hogy hogyan kellene magyaroknak lennünk, hogy tényleg büszkék lehessünk magunkra. Bizony-bizony: Mocsai Lajost köztársasági elnöknek! Elég a széthúzásból, nem kell mindenben egyetérteni, de összefogás nélkül Magyarországnak nincs jövője! Így kell ezt csinálni! " Herkules Irma: Mocsai Lajos köztársasági elnöknek

Hogy ez az egész népmesei párhuzam hamis olvasat? Szimpla placebo? Lehetséges, hogy így van. De ha az is, akkor is erőt ad, akkor is jó érzés arra gondolni, hogy ez a nép sokkal több mindenre lenne képes, hogy van remény, ez pedig megfizethetetlen érték. Hogy egy olimpiai éremtől változik-e bármi a társadalomban? Nem tudom. Megoldódnak tőle a súlyos gazdasági gondok? Természetesen nem. Kiegyensúlyozottabbá válik a belpolitika? Csökken-e a szegénység, a radikalizmus, a korrupció, az indulat, a gyűlölet, az elcseszett törvények száma? Nem. Mégis, amikor ezekre az emberekre nézek, azt gondolom, pontosabban hiszem, hogy lehet ez másként is. A remény pedig, ha nem is kézzel fogható, a mindennapokban gyakran a túlélést jelentheti. Ez pedig nagyon-nagyon sokat ér, még akkor is, ha az Olimpia befejezése után, az öröm lassan kopni kezd, a problémák pedig maradnak. Mindenkinek a maga harcát kell vívnia. Én nagyon hálás vagyok ezeknek az embereknek, azért, amit adnak ennek az országnak. Nemcsak azoknak, akik címet szereznek, hanem mindenkinek, aki küzd, akinek látszik, hogy akar. Őszintén köszönöm!

Ha pedig cikkírásból is lenne olimpiai szám, akkor Magyariért is örömmel is izgulnék. 

Ha hozzánk és Yoda mesterhez hasonlóan te is úgy érzed, hogy komoly zavar van itthon az Erőben, hogy ideje lenne, ha bontás helyett építkezés kezdődne, akkor csatlakozz hozzánk a fészbukon! Klikk: az amerikai fiú a fészbukon

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönjük, ha ajánlod ismerőseidnek!

Fontos: Ha van valami, amit szívesen megosztanátok velünk, akkor azt elküldhetitek erre a címre: azamerikaifiu@gmail.com


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp (klikk)... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.

18 komment

Címkék: olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://azamerikaifiu.blog.hu/api/trackback/id/tr564698616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.08.08. 11:17:02

Számomra fontos Gyurta aranya, amit 15 millió magyarnak nyert, mert mennyire más 15 millió ez, mint Orbán Viktoré!!! És mennyire nincs szükség ilyen arcoskodásra, amit Vajda művelt: aranyért megy, mellét veri és gójmotoros, aztán szégyenletesen becsusszan hatodiknak. A magyar álom és a magyar valóság. Jó ez az olimpia.

reccs 2012.08.08. 13:18:16

@efes: Gójmotoros a drága? Az lehetett a baj, csak csavargatta az evező nyelét, azt hitte, motoron ül.

kvadrillio 2012.08.08. 14:09:50

ANYÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁM ! MICSODA MECCS VÓÓÓTTT !!!

2X5 PERC HOSSZABBÍTÁSSAL...ÉS NYERTÜNK ! BENT VAGYUNK A LEGJOBB 4 KÖZÖTT !!!!! :)))))))
...majdnem szívinfarktust kabbtam...:)

Zol 2012.08.08. 14:28:01

Cirkusz kell a népnek, ha már kenyér nincs.

Herkules Irma 2012.08.08. 14:32:08

@kvadrillio: Dupla hosszabbítás, tényleg iszonyat volt! Hajrá, magyarok! Nekem is majdnem leállt a szívem! :)))

Mudizz 2012.08.08. 14:44:20

Oszd meg a blogodat a mudizz.com közösségi oldalon is!

Guillaume sous guillotine 2012.08.08. 14:54:53

legalább 1 percig amíg magyarjainknak szól a himnusz mind a 12-13 millióan együtt örülünk. ennyi értelme van és ez fontos!

Balt 2012.08.08. 14:56:37

@efes: ??? Nem értem a distinkciót. Jó, az olimpiai 6.-nál van 5 jobb, kétségtelen, de miért kéne Vajdán leverni a saját frusztrációdat? (Ahogy Magyari tette Gyurtával.)

Anthrax 2012.08.08. 14:58:21

Döbbenetes volt a kézilabda... milyen relatív tud lenni az a 15 másodperc, ami az izlandiaknak jutott. Hogy a posztra reagáljak: most döbbenek rá, hogy csak négy évente látok igazi összefogást a világban, amikor békés körülmények között gyűlik össze csupa nagyszerű (sport)ember ! Azon pedig különösen elérzékenyültem, hogy agyontaposott-szídott-fikázott nemzetünkből ennyi fantasztikus sportoló kerül ki... olyan jó lenne ezt az összefogást itthon, a politikai életben is valaha megélni !

Balt 2012.08.08. 15:00:20

Ja, egyébként korrekt cikk. A jenkiknek meg lóf. a s.ggükbe. :) Vízilabdában. (is.) :))

Balt 2012.08.08. 15:02:21

@Anthrax: Egyetértek. Bár azért láthatod: még a sportban is vannak ellendrukkerek...

DDD3 2012.08.08. 15:13:43

@Anthrax:
Hát igen.
Ehhez az kellene, hogy a mindennapi emberek elkezdjenek egymással egyszerűen csak normálisan viselkedni, együttműködni, a hosszútávú érdekközösségeket megtalálni, és ha az a mindennapi életünk része lesz, akkor már képesek leszünk kilökni a nemzet testéből a féreg politikusokat, illetve a realistákra, együttműködni képesekre és nem az ígérgetőkre szavazni

blah 2012.08.08. 15:33:03

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Tényleg szar azt látni, hogy mi megy az országban miközben nézzük meg az éremtáblázatot, hogy mire képes ez az ország, kiket tud kinevelni. Nem lennénk egy hülye népség. Jó lenne ha nem hallgatnánk azokra akik meg akarják osztani az országot… Én is beleesek abba a hibába, hogy elküldök néha valakit a picsába. Nem is igazán arról van szó, hogy nem tudnánk megérteni egymást, a különböző igényeket, hanem arról a zsigeri elutasítástól tudok bepipulni amikor visszaköszönnek a politikusok által kreált ostoba ideológiák valakinek a megnyilvánulásaiban. Innen is kívánom minél hamarabbi halálukat a mocsok hataloméhes megosztó politikusainknak.

ratman_ (törölt) 2012.08.14. 07:35:44

Nem tudom, miért kéne attól jobban érezni magam, hogy valaki nagyobbat ugrott vagy messzebbre hajított egy vasgolyót a kokszos haverjánál. Ennél unalmasabb dolog kevés van, és egy fillért nem szabadna adni rá közpénzből.

Azokat az összefoglalókat megnézem szívesen, amik bekerülnek a youtubeos epic fail válogatásokba, pl. mikor fejreesik valaki vagy összehugyozza magát a súlyemelő, ill. a strandröplabdás lányok is nézhetőek egy ideig, de nagyjából ennyi.

ratman_ (törölt) 2012.08.14. 07:35:44

Nem tudom, miért kéne attól jobban érezni magam, hogy valaki nagyobbat ugrott vagy messzebbre hajított egy vasgolyót a kokszos haverjánál. Ennél unalmasabb dolog kevés van, és egy fillért nem szabadna adni rá közpénzből.

Azokat az összefoglalókat megnézem szívesen, amik bekerülnek a youtubeos epic fail válogatásokba, pl. mikor fejreesik valaki vagy összehugyozza magát a súlyemelő, ill. a strandröplabdás lányok is nézhetőek egy ideig, de nagyjából ennyi.

déjá vu39 2012.08.14. 09:23:11

@blah: "... miközben nézzük meg az éremtáblázatot, hogy mire képes ez az ország, kiket tud kinevelni. Nem lennénk egy hülye népség."
"... arról a zsigeri elutasítástól tudok bepipulni amikor visszaköszönnek a politikusok által kreált ostoba ideológiák valakinek a megnyilvánulásaiban."

Íme egy példa az ostoba ideológiák (panelek) ismételgetésére. Egyik mondatban jön az ideológia, a másikban annak eluatsítása,
süti beállítások módosítása