Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Mennyi Eco-t olvas Dexter?

2012.04.26. 12:05 Spejbl

Mi a kapcsolat az irodalom és a sorozatok között? Tényleg igaz, hogy a versek helyét a popslágerek, a regényét meg a filmsorozatok veszik át? Baj ez? Vagy mégsem? Hogyan jelennek meg az irodalmi klasszikusok egy motorosbanda mindennapjaiban? Mi a minőség, mi nem az? Minden csak ízlés dolga? Mit jelent a sorozatnézés kultúrája? Mitől függő a függő?  Egy dolog biztos: a téma izgalmas... 

Sorozatfüggőknek kihagyhatatlan program! Utazás a Szomszédoktól a Walking dead-ig.

 

Ma délután 5-től Budapesten a Szatyor bárban ezekre és még egy csomó más kérdésre keresik majd a választ a Fiatal Írók Szövetségének Sorozatok, a jövő irodalma című konferenciájának meghívottjai. Hogy kik? Bloggerek, forgatókönyvírók, írók, irodalmárok, kommunikációs szakemberek.

Résztvevők: Gayer Zoltán, Hansági Ágnes, Varga Betti, Sixx - Varga Attila (comment:com), Winnie (soroztajunkie)

Moderátorok: Bednanics Gábor, Csepregi János, Szilágyi Zsófia

Hol: Szatyor Bár, 1111 Budapest, Bartók Béla út 36.

Mikor: 2012.04.26-án 17:00-tól

A belépés ingyenes 

Hogy mitől izgalmas ez az egész? Ma már tanulmányok és kutatások százai szembesítenek azzal, hogy az irodalom hagyományos funkcióit konkurens médiumok vették át: a líra szerepét például a popslágerek, a regény szerepét a film. Nincs ezen mit magyarázni, nem elméletekről van szó, hanem a mindennapok gyakorlatáról.

A „fenyegetettség” mértékét jól mutatja, hogy Friedrich Kittler német médiatudós, egyenesen a megfilmesíthetetlenséget tekinti a „szépirodalom” egyetlen biztos ismérvének. Az egyre több elérhető televíziócsatorna, valamint az internetről (legálisan vagy illegálisan) elérhető filmes tartalmak egyszerű hozzáférhetősége másfelől egy olyan új tevékenység megjelenéséhez is vezetett, amely a hagyományos filmekhez képest az időtényező tekintetében is képes a könyvolvasással fölvenni a versenyt: ez pedig egyértelműen a sorozatnézés.

Ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos regény (természetesen az olvasás tempójától függően) több napi szórakozást, kikapcsolódás ígér, belátható, hogy e tekintetben, nem annyira a néhány órás film, mint inkább a szintén alapos elmerülést igénylő filmsorozat tekinthető a regény konkurenciájának. A sorozatszerűség, a szerialitás természetesen a regény alakulástörténetében is nagy szerepet játszott, elég, ha csak a 19. századi irodalmi lapok folytatásos regényközléseit említjük példaként. Számos komoly kérdés és izgalmas téma merülhet fel a filmsorozatok, a filmsorozatok nézésének kultúrája és az irodalom és az irodalmi produktumok, ebben az esetben a regények párhuzama kapcsán. A Fiatal Írók Szövetségének csütörtöki happeningje a sorozatok és az irodalom kapcsolatát vizsgálatát célozza meg sorozatokkal foglalkozó blogok szerzőire és irodalmárokra bízva a felmerülő kérdések megválaszolását.

 

 

 

Mi biztosan megyünk! :)

Az amerikai fiút megtalálod a fészbukon is, klikk: Az amerikai fiú a fészbukon


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként. 

Szólj hozzá!

Címkék: sorozatok

A bejegyzés trackback címe:

https://azamerikaifiu.blog.hu/api/trackback/id/tr754471848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása