Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Hivatalunk baszta el, de maga attól még fizessen!

2012.04.06. 09:35 Herkules Irma

A hivatal Magyarországon szolgálat helyett csak hatalmat jelent. Ha bemész valahová ügyeket intézni, ritkán érzed meg azt, hogy az ott dolgozók tudják, hogy értünk vannak, hogy a mi adónkból élnek. Sokkal gyakoribb az a furcsa érzés, hogy a munkájuk csak gyűlölt teher, aminek fő okozója te vagy, a hétköznapi ember, aki csak szeretné tisztességesen és hivatalosan intézni a dolgait. Csak néhány olyan élményem volt, amikor azt tapasztaltam, hogy fontos vagyok, hogy segíteni szeretnének, szóval mindazt, aminek természetesnek kellene lennie. A hivatal hatalom, amit nem fél bizonyítani, ha okot adsz rá, és sajnos gyakran akkor is, ha nem. Kavics története valami ilyesmiről szól, köszönjük, hogy elküldte nekünk! (Ugyanakkor úgy tisztességes, hogy elismeréssel adózzunk azok előtt, akik jó szándékkal, odafigyeléssel, szakértelemmel és segítőkészen végzik a munkájukat) 

TI ÍRTÁTOK 

 

Sziasztok! A történetem viszonylag rövid (elmesélni), de már így is 3 éve tart. A helyzet az, hogy venni akartam egy ingatlant, ami eléggé olcsó volt, de a tranzakció kivitelezésében mégis voltak buktatók. Írtunk adás-vételit ügyvéd jelenlétében még 2009 szeptemberében, aztán el is indítottuk a hiteligénylésünket az egyik bank felé. Aztán következtek a sokak számára biztosan ismerős részek: értékbecslés, kínlódás, a procedúra elhúzódása. A lényeg, hogy a szerződésben foglalt határidőt nem tudtuk volna tartani, így azt egy módosítással meghosszabbítottuk. Decemberben végül úgy alakultak a dolgok, hogy elálltam a vásárlástól. Az eladó jó fej volt, nem problémázott, írtunk egy újabb szerződést arról, hogy az adás-vétel nem jött létre, ezt mindkét fél további követelések nélkül elfogadja. Földhivatali bejegyzés törölve.

2010. év elején jött a meglepő fordulat: az akkori APEH kiküldött egy értesítést, hogy 360.000Ft illetéket 15 napon belül fizessek be! Vicc, de hát nincs mit tenni, a hivatalos felszólításra lépni kell, így hivatalba be, szerződés egy példánya megmutatva, végül nem volt ingatlanszerzés, töröljék az egészet.

Fél év múlva újabb levél, miszerint lógok 360.000 Forinttal és a késedelmi kamattal, kb. 40.000 még. Pfff, akkor legyen írásban, maradjon nyoma is. Levelezés, másolat a szerződésről (ki nem adom a kezemből az eredetit), de amúgy is: forduljatok a Földhivatalhoz, ha már az adás-vételről értesítenek, akkor erről is kellene kommunikálni!

Fél év múlva újabb levél, igazam van, törölték! Tyűha, de jó. Ha itt vége lenne, nem is írtam volna nektek, mert akkor nem is lenne szó többről, mint egy átlagos magyar ügyintézésről, ami időnként 1,5 évig is eltart. Tavaszra újabb levél, miszerint 40.000 késedelmi pótlékom van! Elismerték, hogy az illeték jogtalan, de a jogtalan illetékre számolt kamat az mégis jogos? Mi van???

Az a helyzet, hogy az illetéktörvény értelmében, ha jogosult valaki kedvezményre, de azt nem jelzi időben, akkor az illetékkedvezményt megkapja (pl. első ingatlan), de a késedelmi kamatot be kell fizetnie, mert ő hibázott. Ezt a törvényt akarták érvényesíteni az esetemben is, ami viszont egyáltalán nem hasonlít rá szerintem. Az egész helyzet az ő rendszerükben jelentkező probléma miatt állhat fenn, nekem semmi közöm hozzá, nem fogok fizetni nekik egy vasat sem.

Berongyoltam az APEH-ba (ekkor már NAV volt), sorban állás, fél napos semmittevés az ügyfélszolgálaton (A Gvadányi úton lévő ügyfélszolgálata egész hangulatos amúgy), majd sorra kerültem és egy kedves, aranyos nénike fülig érő mosollyal segítségemre sietett. Olyan bűbájos volt, hogy az asztalborogató hangulatomból kizökkenve, akár rögtön pogácsareceptet is cseréltem volna vele, ha úgy adódik.

- Semmi gond - mondta -, kiállítunk egy nyomtatványt, megírom maga helyett, elrontotta a rendszer, a kamat is törlésre kerül, itt írja alá. Megkönnyeztem, haza mentem.

Pár hónap, levél újra, hogy a kérvényem elutasítva, fizessek! Mit is tehetnék? Felhívom az osztályvezetőt, aki a levelet aláírta, és kérek időpontot személyes találkozásra, hátha megértik, hogy semmi közöm a hibához, az illeték is az ő hibájuk volt, nekem ne számoljanak kamatot erre.

Telefonszám a levélben, hívom, nem veszik. Nem adom fel, elkezdem csörgetni, majd csak megunják. Kb. 3 órás kitartó hívás után végre egy álmos hang beleszól és közli, hogy az általam keresett személy szabadságon van, majd ha lesz, visszahív. Vártam két hetet, nem hívott. Újabb 3 órás csörgetés, ugyanaz a nő. Megismer!!! Gondolom, nem sok telefont vesz fel. Közli, hogy ő szólt a kolléganőnek, de elveszítette a számom, adjam meg újra, majd hív, de most beteg! Pfff....

2 hét, nem hív, hívom őket újra, ismerős hang elmondja, ő már nagyon röstelli, odaadta a számom az illetékesnek, majd szól neki újra. Ennek kb. 2 hónapja...

Írtam egy levelet a NAV weboldalán keresztül, ahol panaszt is tettem az ügyintézőre. Várom a választ, de szerintem majd csak jövőre fog megérkezni. üdv: kavics

Mivel természetesen fennáll a lehetősége, hogy valójában minden úgy történt, ahogy az a nagy könyvben megvan írva, csak olvasónk, Kavics és mi nem értjük egészen a dolgot, örülnénk neki, ha megírnátok kommentben saját véleményeteket az üggyel kapcsolatban!

Ha hozzánk és Yoda mesterhez hasonlóan te is úgy érzed, hogy komoly zavar van itthon az Erőben, hogy ideje lenne, ha végre rólunk, egyszerű polgárokról is szólna ez az ország, ha bontás helyett építkezés kezdődne, akkor csatlakozz hozzánk a fészbukon! Klikk: az amerikai fiú a fészbukon

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönjük, ha ajánlod ismerőseidnek!

Fontos: Ha van valami, amit szívesen megosztanátok velünk, akkor azt elküldhetitek erre a címre: azamerikaifiu@gmail.com


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp (klikk)... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország illeték

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása