Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Szőcs Géza államtitkár euró tízezreket remél civilként a költségvetésből

2012.02.13. 07:29 Spejbl

Szőcs Géza a NEFMI kultúráért felelős államtitkára. Szőcs Géza december óta a Magyar PEN Club új elnöke. Szőcs Géza a napokban az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben beszél a Janus Pannonius-díjról, aminek megalapítására a PEN Club javaslatot tesz, és arról is, hogy a több 10.000 euróval járó díjhoz többek között állami támogatást is remélnek. Ki tudja, vajon kell izgulnia Gézának? Ki tudja, tisztességes dolog Szőcsnek érintett államtitkárként elfogadnia, betölteni egy civil szervezetben az elnöki posztot, majd állami pénzeket remélni? Dönts el az olvasó! Vélemény

 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2011. december 7-én lezajlott tisztújítás eredményeként Szőcs Géza költő lett a magyar PEN Club új elnöke, ami mindenféle túlzás nélkül meglehetősen furcsa párosítás. Mennyire szerencsés egy bevételei jelentős részét pályázati pénzekből szerző irodalmi szervezet elnöki tisztségét egy kormánytisztviselőnek elvállalnia? Minket már akkor is zavart a dolog, ami akkor egyáltalán nem váltott ki nagy sajtóvisszhangot, sőt, különösebben senki nem foglalkozott vele. Most azonban, hogy Szőcs példátlanul (anyagilag) komoly díj alapítását kezdeményezi, amihez állami pénzt is remél,  vélhetően jogosan kerülhet be ismét a közbeszédbe.

Mikor a PEN elnöke lett, már akkor furcsa kérdések merültek fel bennünk: vajon nem ad félreértésekre okot, nem vezet kellemetlenségekhez, ha a PEN Club elnöke által szignózott pályázatok jelentős részét a PEN Club elnöke alatt működő állami intézményrendszer alkalmazottai kezelik majd? (Ahogy "az sem tűnik szerencsésnek", hogy Schmitt egykori disszertációját saját alkalmazottai értékelték...) Mennyire lehet alkalmas támogatások megítélésének az előmozdítására? Mennyire lehet valószínű, hogy bárki figyelmen kívül meri hagyni Szőcs státuszát, amikor dönteni kell? A biztos válaszokat természetesen nem tudom, még most sem, hogy Szőcs reméli, hogy a több 10.000 eurós támogatásba, ami példátlanul nagy, beszáll az állam is. Szőcs azonban köszöni jól van, látszólag nem érzi problémásnak a helyzetet.

El szeretném kerülni az ígérgetést, egyetlen dolgot szeretnék mégis megígérni, hogy az a kettősség, amely az én helyzetemben adott jelen pillanatban, nem fog problémát okozni a PEN munkájában. Voltak aggályok barátok és ellenségek részéről is, hogy egy kormánytisztviselői poszt és egy művészi struktúra vezetői pozíciója esetében lehet-e átfedés. Azt szeretném leszögezni, hogy bármilyen tisztség megbízottja vagyok is: politikai érdekeket ebben a szervezetben nem kívánok és nem fogok érvényesíteni. Úgy érzem, hogy van feladat elég. Ne tisztségekben gondolkodjunk, hanem feladatokban.” -mondta akkor. (az idézet forrása az Irodalmi Jelen, a teljes tisztújítás kapcsolatos beszámoló itt érhető el.)

Valami furcsa oknál fogva teljesen megértem a barátok és az ellenségek akkori aggályait, valamiért ma úgy tűnik, cseppet sem voltak alaptalanok. Az irodalom a kulturális élet legkevésbé támogatott művészeti ága. A 2011. március 31-én hatályba lépett 49/2011-es kormányrendeletben civil szervezeteknek megítélt működési támogatások zárolása után (2011. szeptember 20-án hatályba lépett 1316/2011-es számú kormányhatározat), tehát azokról a pénzekről beszélünk, melyek számos szervezet számára a túlélés reményével kecsegtettek, sokan már azt is csodának tartották, hogy novemberre a 2011-es működési pénzek fele mégis kiutalásra került, ami valószínűleg nem történt volna meg, ha nem valósul meg páratlan összefogás és nem kezdődik közös tiltakozás a szorult helyzetben. Egy ilyen feszült térben tényleg jó az, ha az egyik szervezet élére egy államtitkár kerül, aki aztán állami pénzeket remél? Jó kérdés.

Szőcs persze számított arra, hogy ezeket a kérdéseket majd felfogják tenni, ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága decemberi közleményében hangsúlyozta, hogy: "...a szervezet életében nem ez az első eset, hogy a vezetőségbe kormánytisztviselő kerül, korábban Görgey Gábor, a Medgyessy-kormány kulturális minisztere is ugyanebben a helyzetben volt." Ami részben igaz is, ám érdemes elmondani, hogy Görgey Gábor életrajza szerint 1994-ben választották a Magyar Pen Club elnökévé, majd 2001-ben elnökké, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetésére pedig csak 2002. május 27-tett esküt. Ez a hasonlat tehát csak újabb magas labda volt. De kár arról vitatkozni, hogy ki mit csinált korábban, kár hivatkozási alapot keresni, miért nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy: Nem, köszönöm, mégiscsak államtitkár vagyok, sajnálom! esetleg azt, hogy: Akkor most lemondok az államtitkári székemről, mert ez fontosabb a politikánál! De nem történik semmi efféle. Csak marad a civil Szőcs reménykedése, hogy a kormánytisztviselő Szőcs esetleg tud majd segíteni abban, hogy az állam is hozzájárul majd egy picit a PEN Club által a nemzetközi tagság valamelyikének odaítélendő díj költségeihez. Meg persze marad még azok csodavárása is, akiket zavar, ha besározódik a PEN Club neve.

Az alapítandó díjról:

„...kimondatlanul egyfajta költői Nobel-díj szerepét kívánja betölteni a világ irodalmi életében.” "A várhatóan több tízezer euró díjazású Janus Pannonius-díjra a Nemzetközi PEN minden tagszervezete jelölhet tagjai közül, olyan, jelentős életművel rendelkező költőt, aki hozzájárult a nemzetek, kultúrák közötti párbeszéd erősítéséhez." A kommüniké arra nem tér ki, hogy az irodalmi szervezet miből kívánja finanszírozni az elismerést. Az államtitkár az MTI-nek korábban úgy fogalmazott, hogy számítanak kormányzati források, valamint magánszemélyek, vállalatok támogatására is. „Hosszú távon nem rossz befektetés ez, kulturális befektetésnek pedig kiemelkedő lehetőség” – mondta Szőcs Géza.

Roppant kíváncsian várjuk a fejleményeket... Különösen izgalmas mindez a 2007. évi CLXXXI. törvény a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról tükrében.

Ha hozzánk és Yoda mesterhez hasonlóan te is úgy érzed, hogy komoly zavar van itthon az Erőben, hogy ideje lenne, ha végre rólunk, mindnyájunkról szólna a politika, ha bontás helyett építkezés kezdődne, akkor csatlakozz hozzánk a fészbukon! Klikk: Az amerikai fiú a fészbukon

Fontos: Ha esetleg van valami, amit szívesen megosztanátok velünk, akkor azt elküldhetitek erre a címre: azamerikaifiu@gmail.com


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp (klikk)... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.

Mostantól Politikai Ateista is Az amerikai fiú csapatában! Írásait keressétek a Sorok között c. rovatban!

Szólj hozzá!

Címkék: közélet kultúra magyarország magyar pen club

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása