Az amerikai fiú

Blogunkon Az amerikai fiú című regény részleteit, véleményeket és álhíreket olvashattok.Itt találkozik a '80-as évek csukamájolaj-ízű valósága paranormális mindennapjaink részleteivel. A fejlécben szereplő kép Jan Erik Paulsen munkája.

Eddigi látogatóink száma

Csatlakozz hozzánk a fészbukon!

Sorok Között

Nincs megjeleníthető elem

Figyelj csak, ez érdekes!

Nácizni vagy cigányozni az igazi? Egy biztos: mindig a másik a hülye

2011.04.28. 10:45 Spejbl

Nincs mit tagadni, januárban nagyon megdöbbentett az a rengeteg, tartalmát és hangnemét tekintve meglehetősen durva hozzászólás, ami a West Balkános tragédiát követő cigányozással kapcsolatban írt szövegemre érkezett. Akkor 95:5 arányában a cigányokkal szembeni erőszak hívei szólaltak meg, meglehetősen sokat mutatva meg a világról és a társadalmi problémákról alkotott világnézeteikből. VÉLEMÉNY

Bár sokan állították akkor, nem vagyok vad liberális, persze jól tudom, minden csak viszonyítás kérdése. Amúgy vertek már meg cigányok, mégsem osztom, fogadom el a kirekesztő, indulattal és gyűlölettel átitatott nézeteket. Éltem a VIII. kerület mélyén, és láss csodát, ma sem gyűlölöm a cigányokat, de nem is tekintek úgy rájuk, ahogyan egyébként másra sem, mint, akik mindig és mindenben vétlenek. Jó és rossz tapasztalatokkal egyaránt rendelkezem a romákkal kapcsolatban, ahogy más etnikumok tekintetében is. Úgy gondolom, azok, akik gyűlölködnek, bármilyen etnikai- vagy ideológiai csoporthoz, közösséghez tartozzanak is, önmaguk mellett sajnos környezetüket is mérgezik indulataikkal, a gyűlölet pedig a legbiztosabb módszer arra, hogy az ember képtelenné váljon örülni bárminek is az életben, pláne arra, hogy még inkább szétessen ennek a 10 milliós országnak az összefogni, sajnos úgy tűnik, láthatóan képtelen lakossága. Persze lehet rögtön venni a nagy levegőt meg kezdeni a felsorolást, hogy ki és miért tehet arról, hogy ezt vagy azt gondoljuk, tesszük, mert persze, ha valaki, akkor mi biztosan nem tehetünk semmiről, bármelyik oldalon is álljunk, csak ártatlan áldozatok vagyunk. De kurvára téves feltételezés, hogy a problémák megoldására adott válaszainkat kizárólag a probléma milyensége határozza meg. Az, hogy milyen válaszokat adunk egy-egy helyzetre, megmutatja azt is, hogy mi milyen emberek vagyunk.

A már említett januári szövegnek a témája a törvény előtti egyenlőség volt. Ami sokaknál, kiverte a biztosítékot. A törvény előtti egyenlőség fontossága, az emberi kapcsolatokban és társadalmi csoportok közt jelentkező problémák rendezésében, a megfélemlítés, az erőszak elutasításának fontossága valahogy nagyon nem épült be Magyarországon a fejekbe. Ami persze annyira nem meglepő, ha megfigyeljük, hogy egymás véleményének figyelembevétele mennyire nem fontos a nagy nyilvánosság előtt zajló közbeszédben sem.

Sokan azt mondják a Jobbik hazugságon alapuló náci propaganda-hadjárata, mások szerint pedig a cigányság genetikailag programozott devianciája áll a hátterében annak, aminek a tegnap éjszakai gyöngyöspatai tömegverekedés lett a legutóbbi kicsúcsosodása, de nyilvánvaló persze, hogy attól még, hogy ez bekerült a hírekbe, korántsem példátlan ez a történet, függetlenül attól, hogy ki kezdte az egészet. Nincs olyan előzmény, olyan élethelyzet, ami igazolhatná romák módszeres levadászását, de éppen így nincs olyan sem, ami például a gyermekei előtt megölt Szögi Lajos esetében elfogadható magyarázat lenne. De ez nem azért igaz, mert tudjuk, hogy kik a szereplők ezekben a történetekben, hanem azért, mert emberek vagyunk vagy legalább meg kellene próbálkoznunk vele. Kurvára el kellene jutni már oda, hogy rájöjjünk rohadtul mindegy, hogy ki vét a törvény ellen, azt pusztán ideológiai alapon vagy azért, mert egyszerűen szimpatikus, tette következményei alól nem menthetem fel. A bűncselekmények, az együttélés szabályainak áthágásai nem egyenruha, ideológia, bőrszín vagy genetika függők, aki megpróbál ilyen alapokra helyezve elbagatellizálni vagy felnagyítani cselekedeteket, az komoly kárt okoz. Legyen az a legutolsó ember vagy a nagy nyilvánosság előtt beszélő politikus.

Utálom, hogy komoly társadalmi problémák politikusainknak ma sem jelentenek többet, mint eszközt a szavazatszerzésre. Ha félkatonai szervezetek masíroznak, olyan ideológiákat hangoztatva, melyek tűrhetetlenek, akkor miért nem lép fel vasszigorral és totálisan ideológiamentes a hatalom? Ha emberek kertjéből éveken keresztül lopják a zöldséget és a gyümölcsöt, akkor miért nem lép fel vasszigorral és totálisan ideológiamentesen a hatalom? Hiszen ezek egyáltalán nem ideológiai kérdések, pontosabban nem kellene azoknak lenniük.

Gyurcsány ma elkezdte a nácizást a facebookon, de hány éven keresztül tagadták azokat a súlyos problémákat, problémáinkat, melyek idáig vezettek? Ha valaki csak megemlítette, hogy a cigányság jelentős része lecsúszó félben van (amiről saját, de velük, problémáikkal nem törődő politikusaik jócskán tehetnek), hogy képzetlen, hogy sajnos vannak olyan bűncselekmények az ország bizonyos részein, melyek leggyakrabban hozzájuk kötődnek, akkor azt rögtön le kellett köpni. Pedig a problémákat szőnyeg alá söprő, azokat elbagatellizáló politikai erők nagyon is felelősek, az elmúlt évek pedig sajnos kifejezetten hozzájárultak a problémák iszonyatos sebességű mélyüléséhez. De a keserűség, még nem teszi elfogadhatóvá a kirekesztést, az általánosítást, ami a Jobbik csodafegyvere. A legdöbbenetesebb az egészben mégis az a finom hintázás, amit a bizonyos dolgokban annyira lendületes kormány tanúsít a kialakult, tarthatatlan helyzetben, az LMP nyilatkozatai pedig most sem mutatnak túl a közhelyeken.

Mindenki szavazatokat akar. Meglovagolni a rasszizmustól való félelmet, addig feszíteni a húrt, amíg csak nem gondolja úgy a lehető legtöbb választópolgár, hogy csak a totálisan anakronisztikus víziókkal és szélsőséges eszméket hirdető Jobbik tehet rendet. Vagy kivárni, beszélni a rendről, de nem tenni semmit a rendbontók, az állam kereteit feszegető személyek, csoportok ellen.

Megy a politikai ügyeskedés mindenki részéről, egy dolog marad el, ahogy maradt el évtizedeken keresztül: az önvizsgálat. Annak elismerése, hogy hatalmas problémák vannak Magyarországon, melyek megoldása összefogás és közös akarat nélkül lehetetlen. Mert a vádaskodással, az erőszakkal és a gyűlölettel senki nem megy semmire. Botrány, amikor lovaskocsiról röhögve kínálják eladásra a tőlem zsákmányolt kukoricát és teljességgel elfogadhatatlan, ha valaki beöltözve, fajokról beszélve és népirtásról fantáziálva menetel. Vajon mikor lesz fontosabb a gondolkodás, mint a rövidtávú érdek?

Ha hozzánk és Yoda mesterhez hasonlóan te is úgy érzed, hogy komoly zavar van itthon az Erőben, hogy ideje lenne, ha végre rólunk, egyszerű polgárokról is szólna ez az ország, ha bontás helyett építkezés kezdődne, akkor csatlakozz hozzánk a fészbukon! Klikk: Az amerikai fiú a fészbukon

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönjük, ha ajánlod ismerőseidnek!

FONTOS: Ha van valami, amit szívesen megosztanátok velünk, akkor azt elküldhetitek erre a címre: azamerikaifiu@gmail.com


Mi is ez Az amerikai fiú? Néhány kölyök története a '80-as évekből folytatásokban... Szóval nindzsák és dobócsillagok, cowboyok és igazi western, úttörők, bicajok, krinolin és irodalom, némi mágikus realizmus meg egy kondér málnaszörp (klikk)... Az egykori szocreál, vöröscsillagos vidéki Magyarország. Meg persze vélemények és álhírek, időnként.

Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz magyarország roma cigány jobbik gyöngyöspata lmp véderő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása